Ukrajinski predsednik Zelenski izjavio da je prioritet za 2024. godinu unapređenje rada s dronovima

Ukrajinski predsednik Zelenski izjavio da je prioritet za 2024. godinu unapređenje rada s dronovima

U obraćanju naciji putem noćnog video obraćanja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je jedan od ključnih zadataka za 2024. godinu unapređenje rada sa dronovima. Istakao je važnost kvaliteta proizvodnje, snabdevanja i opremanja jedinica dronovima kako bi se obezbedila prednost u odnosu na neprijatelje. Zelenski je naglasio da će efikasniji dronovi doprineti povećanju bezbednosti vojnika.

U drugom delu obraćanja, Zelenski je informisao o sastanku sa premijerom Denisom Šmihalom, na kojem su razgovarali o planiranoj međuvladinoj saradnji sa susedima u Evropskoj uniji, uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Rumuniju i Bugarsku. Osvrnuo se na važnost susedske politike i izrazio zahvalnost susednim zemljama koje podržavaju obostrano korisne odnose.

U trećem delu, Zelenski je naveo da je razgovarao sa premijerom Grčke zahvaljujući mu na podršci Ukrajini u odbrani od ruske agresije. Razgovarali su o daljoj bilateralnoj i evropskoj saradnji, uključujući pripremu za samit Ukrajina-Balkan, kao i poziv Grčkoj da se pridruži Globalnom samitu mira.

Zelenski je izrazio zahvalnost svima koji podržavaju Ukrajinu i doprinose povećanju sposobnosti Odbrambenih i Bezbednosnih Snaga Ukrajine.