Akupunktura povezana sa poboljšanjima u motornoj afaziji nakon moždanog udara

Akupunktura povezana sa poboljšanjima u motornoj afaziji nakon moždanog udara

Akupunktura može poboljšati funkciju jezika kod pacijenata sa motornom afazijom nakon moždanog udara, prema studiji objavljenoj na internetu 22. januara u JAMA Network Open.

Bokuan Li, iz Prve nastavne bolnice Univerziteta tradicionalne kineske medicine Tianjin u Kini, i njegove kolege su istraživali efekte akupunkture na funkciju jezika, neurološke funkcije i kvalitet života kod pacijenata sa motornom afazijom nakon moždanog udara. Analiza je uključila 252 odrasla pacijenta sa motornom afazijom nakon moždanog udara (21. oktobar 2019. do 13. novembra 2021.) nasumično raspoređena na šest nedelja ručne akupunkture ili lažne akupunkture.

Istraživači su otkrili da je u poređenju sa lažnim tretmanom, grupa koja je koristila manuelnu akupunkturu imala značajno povećanje koeficijenta afazije (AK) Vestern Aphasia Batteri (razlika, 7,99 poena) i rezultata kineskog funkcionalnog komunikacijskog profila (CFCP) (razlika, 23,51 poena) nedeljno. 6. Ova značajna poboljšanja su se nastavila nakon šestomesečnog praćenja (AK: razlika, 10,34; CFCP: razlika, 27,43).

„Rezultati studije su potvrdili da je motorna afazija nakon moždanog udara dominantno stanje na koje utiče akupunkturni tretman, što ukazuje da bi akupunktura mogla poslužiti kao dodatni tretman za pacijente sa motornom afazijom nakon moždanog udara“, pišu autori. „Pored toga, klinički efekti i rezultati bezbednosti pružaju dokaze za kreatore politike, kliničare i pacijente u pogledu upravljanja afazijom nakon moždanog udara akupunkturom.“