Renoviranje egipatske piramide izaziva debatu

Renoviranje egipatske piramide izaziva debatu

Video koji prikazuje radove na renoviranju egipatske piramide Menkaure u Gizi izazvao je kritike na društvenim mrežama, a jedan stručnjak je osudio njegovu „apsurdnost“.

Nasuprot tome, Mostafa Vaziri, šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, nazvao ga je „projektom veka“.

U video snimku objavljenom na Fejsbuku u petak, Vaziri je pokazao radnike kako postavljaju granitne blokove na podnožje piramide, koja se nalazi pored sfinge i većih piramida Kefre i Keopsa u Gizi.

Kada je prvobitno izgrađena, piramida je bila obložena granitom, ali je vremenom izgubila deo svog pokrivača. Renoviranje ima za cilj da obnovi originalni stil strukture rekonstrukcijom granitnog sloja.

Radovi će trajati tri godine i biće „poklon Egipta svetu u 21. veku“, rekao je Vaziri, koji je na čelu egipatsko-japanske misije zadužene za projekat.

Ali ispod snimka, desetine uznemirenih ljudi ostavile su kritike na račun rada.

„Nemoguće!“ napisala je egiptologinja Monika Hana.

„Jedino što je nedostajalo je da se Menkaureovoj piramidi doda pločice! Kada ćemo zaustaviti apsurd u upravljanju egipatskim nasleđem?“ upitala je.

„Svi međunarodni principi o renoviranju zabranjuju takve intervencije, dodala je Hana i pozvala sve arheologe da se „odmah mobilišu”.

Drugi komentatori su reagovali sa sarkazmom.

„Kada će se planirati projekat ispravljanja kule u Pizi? upitao je jedan.

„Umesto pločica, zašto ne tapetama piramida?“ reče drugi.

Pitanje očuvanja nasleđa u Egiptu—koji 10 procenata svog bruto domaćeg proizvoda potiče od turizma—često je predmet žestokih debata.

Nedavno uništenje čitavih oblasti istorijskog područja Kaira dovelo je do snažnih mobilizacija civilnog društva, kojem je u velikoj meri zabranjeno političko delovanje i koje sada koncentriše najveći deo svoje borbe sa vladom na urbano planiranje i pitanja nasleđa.

Debata se u poslednje vreme fokusirala na džamiju Abu al-Abas al-Mursi iz petnaestog veka u priobalnom gradu Aleksandriji, drugom po veličini u Egiptu.

Lokalne vlasti su najavile istragu nakon što je izvođač radova zadužen za renoviranje odlučio da prefarba u belo kitnjaste, rezbarene i obojene plafone najveće gradske džamije.