Borbe bikova nastavljaju se u Meksiko Sitiju nakon sudskog preokreta

Borbe bikova nastavljaju se u Meksiko Sitiju nakon sudskog preokreta

U Meksiko Sitiju, sukob oko borbe bikova dostigao je vrhunac nakon privremenog ukidanja lokalne presude koja je privremeno zaustavila događaje na više od godinu i po dana. Dok demonstranti protestuju ispred pune arene, fanovi i protivnici očekuju epilog dugotrajne pravne bitke koja pogađa ovo kontroverzno dešavanje.

Na Plaza Meksiko, najvećoj areni za borbe bikova na svetu, borbe su nastavljene pod snažnim očekivanjima. Dok su entuzijasti pozdravljali povratak „fiesta brava“, protivnici su protestovali ispred arene, tvrdeći da ova praksa krši dobrobit životinja i prava na zdravu životnu sredinu.

Iako su borbe bikova i dalje dozvoljene u većem delu Meksika, pravna bitka za njihovu budućnost u prestonici je puna preokreta. Odluka Vrhovnog suda zemlje u decembru privremeno je opozvala suspenziju aktivnosti, dok se odlučuje o meritumu slučaja.

Protesti ispred arene su bili mirni većinom, ali su povremeno zabeleženi momenti napetosti. Policija je bila prisutna kako bi osigurala red.

Ovo nije prvi put da se borci za zaštitu prava životinja bore protiv ovog kontroverznog spektakla. Lokalni sud je u maju 2022. naredio prekid aktivnosti na Plaza Meksiko nakon pritiska građanske organizacije Justicia Justa, ali je odluka suspendovana nakon kasnijeg sudskog preokreta.

Dok se pravna drama odvija, grupe za zaštitu prava životinja dobijaju sve više podrške u Meksiku, što dovodi do ograničenja borbi bikova u nekim državama. Međutim, pristalice borbi tvrde da zabrana ugrožava njihova prava i ekonomiju, ističući da ovaj spektakl generiše značajne prihode i stvara hiljade radnih mesta.

Udruženje uzgajivača bikova za borbu protiv bikova u Meksiku ističe važnost ovog događaja za lokalnu ekonomiju i tradiciju, sprovodeći radionice kako bi promovisali ovu aktivnost i privukli nove navijače. Sukob između zaštitnika prava životinja i tradicionalista nastavlja se, dok Meksiko pokušava da pronađe ravnotežu između običaja, ekonomije i etike.