Dilema pacijenata u Srbiji: Da li nositi poklon lekaru ili ne?

Dilema pacijenata u Srbiji: Da li nositi poklon lekaru ili ne?

U Srbiji, pre nekoliko godina, zakon je formalizovao tradiciju da se kod lekara ne ide praznih ruku. Pacijenti su često u nedoumici šta pokloniti kao izraz zahvalnosti lekarima i medicinskim sestrama, ali istovremeno se postavlja pitanje da li je to samo gest ljubaznosti ili korak ka mitu.

Ova praksa, koja je postala deo kulture, izaziva različite reakcije. Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije, naglašava da je odgovor na pitanje da li treba doneti poklon uvek negativan. On ističe lični primer kada se zbog melanoma lečio na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) i kako je odlučio da ne prizna dug lekarima i medicinskom osoblju.

Izrazito osetljiva situacija javlja se kada su deca u pitanju, gde lekari i medicinske sestre često odbijaju poklone ili prihvataju samo simbolične gestove zahvalnosti. Pedijatar u Domu zdravlja „Vračar“, dr Milica Ćuk, ističe da se uvek oseća neprijatno kada pacijenti insistiraju na donošenju poklona.

U aprilu 2019. godine, usvajanjem Zakona o Zdravstvenoj zaštiti, formalizovana je praksa da lekari mogu primiti poklon koji nije novčane prirode, ali njegova vrednost ne sme preći prosečnu neto zaradu. Međutim, važno je naglasiti da je poklon neobavezan.

Ova dilema pokazuje složenost odnosa između pacijenata i medicinskog osoblja, kao i etičke i kulturne implikacije prakse davanja poklona u medicinskim ustanovama.