Američka granična patrola „ne planira“ da ukloni žilet-žicu koju je postavio Teksas

Američka granična patrola „ne planira“ da ukloni žilet-žicu koju je postavio Teksas

Federalni agenti ne planiraju da demontiraju žilet-žicu koju je Teksas postavio na delu granice između SAD i Meksika, izvestio je Foks njuz, pozivajući se na višeg zvaničnika Carine i granične zaštite (CBP).

Vest dolazi pošto u petak ističe rok koji je Teksasu odredilo Ministarstvo za unutrašnju bezbednost (DHS) da „ukloni sve i sve prepreke“ za pristup Šelbi parku u Igl Pasu.

„Zaključak: granična patrola ne planira da ukloni infrastrukturu (c-vire) koju je Teksas postavio duž granice“, rekao je zvaničnik. „Naše držanje ostaje isto. Ako treba da pristupimo oblasti za hitne reakcije, mi ćemo to učiniti. Kada se to desi, koordiniraćemo se sa Teksaškim DPS-om [Odeljenjem za javnu bezbednost] i TMD-om [Vojnim odeljenjem Teksasa].“

Tenzije između Bele kuće i Teksasa oko imigracije pojačale su se u ponedeljak kada je Vrhovni sud presudio da savezna vlada može da skine žicu za montažu koju je podigao guverner Teksasa Greg Abot kako bi zaustavio ilegalne prelaske granice.

Abot optužuje predsednika Džoa Bajdena da odbija da primeni zakon o imigraciji i opisao je navalu migranata koji pokušavaju da pređu granicu kao „invaziju”.

„Teksas će nastaviti da ostvaruje svoje ustavno pravo da štiti i brani našu južnu granicu“, napisao je Abot na Iksu (bivši Tviter) u petak. „U odsustvu predsednika Bajdena, mi ćemo držati liniju da zaštitimo Teksašane – i Amerikance.

U otvorenom pismu objavljenom u četvrtak, 25 republikanskih guvernera podržalo je Abbotta rekavši da je savezna vlada „napala i tužila Teksas zbog pojačanja zaštite američkih građana od istorijskih nivoa ilegalnih imigranata, smrtonosnih droga poput fentanila i terorista koji ulaze u našu zemlju“.