Inspiracija iz prirode: Hidrogelna vlakna optimizuju sakupljanje vode iz vazduha

Inspiracija iz prirode: Hidrogelna vlakna optimizuju sakupljanje vode iz vazduha

Studija vođena od strane prof. Jiuhui Kua, dr Kinghua Ji-ja i dr Vei Zhang-a sa Univerziteta Tsinghua, istražuje kako hidrogelna vlakna mogu efikasno poboljšati proces sakupljanja atmosferske vode. Objavljeno u časopisu Nacionalni naučni pregled, istraživanje koristi inspiraciju iz prirode kako bi se adresirao izazov oskudice vode.

Tim istraživača je primetio da australijski trnoviti đavo i soma imaju efikasne mehanizme za širenje kapljica vode. Koristeći ovu inspiraciju, istraživači su stvorili hidrogelna vlakna sa strukturom koja olakšava pokretanje kapljica sa površine kondenzacionog supstrata.

Hidrogelna vlakna su napravljena od mreže natrijum alginata i polivinil alkohola sa površinskom i lučnom strukturom. Ova struktura omogućava efikasno pokretanje kapljica vode sa kondenzacione površine do hidrogelnih vlakana.

Kretanje kapljica vode je praćeno korišćenjem fluorescentnih molekula kao sondi, što je omogućilo istraživačima da prate putanje kapljica. Otkriveno je da hidrogelna vlakna omogućavaju brzo pumpanje kapljica sa kondenzacione površine, čime se osigurava regeneracija mesta kondenzacije.

Ovaj inovativni pristup je rezultirao povećanjem stope kondenzacije za 85,9%, a istraživači su uspešno primenili ovu tehnologiju za poboljšanje stope sakupljanja vode solarnim isparavanjem za 109%.

Ova studija ne samo da pruža uvid u prirodne mehanizme, već takođe postavlja osnovu za razvoj novih tehnologija za efikasno sakupljanje vode iz vazduha. Manipulacija kretanjem kapljica vode otvara nove mogućnosti za rešavanje problema oskudice vode u svetu.