Premijer Kosova Aljbin Kurti podržava odluku da je evro jedina valuta na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti podržava odluku da je evro jedina valuta na Kosovu

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, istakao je da je evro jedina valuta na Kosovu i da treba poštovati odluke nezavisnih institucija kao što je Centralna banka Kosova (CBK). Ova izjava usledila je nakon redovnog sastanka Vlade Kosova sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i šefom kancelarije EU na Kosovu, na kojem su razmatrane različite aktuelne teme, uključujući i Pravilnik CBK o valuti na Kosovu.

Na sastanku se posebno diskutovalo o Pravilniku Centralne banke koji treba da stupi na snagu 1. februara, naglašavajući da je evro jedina valuta dozvoljena za gotovinski platni promet i u platnom sistemu na Kosovu, u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i Zakonom o Centralnoj Banci Republike Kosovo.

Premijer Kurti je istakao važnost poštovanja ustavnosti i zakonitosti od strane svih, kao i poštovanje nezavisnih vlasti, u ovom slučaju Centralne banke Kosova. Ova poruka odražava posvećenost kosovske vlade jačanju ekonomske stabilnosti i poštovanju pravila i propisa koji regulišu finansijski sistem na Kosovu.