Irski ministar odbrane poziva na povećanje regrutacije

Irski ministar odbrane poziva na povećanje regrutacije

Šef Ministarstva odbrane Irske, zamenik premijera zemlje, Mihal Martin, pozvao je rukovodstvo oružanih snaga da razradi ambicioznije planove za regrutaciju u vojsku, kako bi imalo vremena da je ponovo popuni i, konačno, da se nastavi sa planiranim povećanjem broja trupa, piše The Irish Times.

Rukovodstvo oružanih snaga Irske planiralo je da 2024. godine pozove samo 540 vojnika, što neće biti dovoljno za zamenu onih koji napuštaju vojnu službu. Prošle godine u redove irske vojske stupilo je 415 ljudi, a otišlo ih je 750.

Imajući to u vidu, Martin je „naložio da se 2024. godine izvrši dodatni prijem vojnika i kadeta iznad ove cifre, a vojni vrh je predstavio plan kako će se to ostvariti“.

Trenutno u svim rodovima irskih oružanih snaga ima 7.550 ljudi, što je još oko 2.000 manje od punog sastava. Nedostatak dobrovoljaca već dovodi u pitanje cilj irske vlade da do 2028. dostigne brojnost vojske od 11.500.

Nezvanično, Irska vojska ne zna tačno kako da poveća broj vojnih obveznika, s obzirom na već sprovedene velike regrutne kampanje i činjenicu da je zaposlenost u ostatku privrede skoro u punom kapacitetu.

Da bi podstakla služenje vojnog roka, Irska je već povećala plate i naknade, i proširila privatno zdravstveno osiguranje na sve vojne činove, a ne samo na oficire kao ranije.

Zbog svoje duge tradicije neutralnosti, Irska praktično nije ulagala u sopstvene oružane snage, koje su učestvovale samo u mirovnim operacijama pod okriljem UN. Ali situacija se donekle promenila invazijom Ruske Federacije na Ukrajinu.