Ulaganja u obnovljive izvore energije: Srbija i kineske kompanije potpisale memorandum

Ulaganja u obnovljive izvore energije: Srbija i kineske kompanije potpisale memorandum

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u ime Srbije potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijama Šangaj Fengling i Ziđin Koper Bor o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Dubravka Đedović Handanović je izjavila da je Srbija u prethodnih godinu dana napravila značajne iskorake u zelenoj energetskoj tranziciji, pre svega unapređujući zakonodavni okvir i uspešno sprovodeći prve aukcije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora ukupnog kapaciteta dva gigavata, od kojih su snage 1.500 megavata (MW) vetroelektrana i 500 MW solarne elektrane, kao i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.

„Ukupno ulaganje je oko dve milijarde evra, a investitor je kompanija Šangaj Fengling i proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnjeZiđina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i koji stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru prošle godine“, naglasila je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je dodala da će pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Ziđina bude proizveden na održiv način, odnosno ne koristeći fosilna goriva i bez negativnih efekata na životnu sredinu.

Prema njenim rečima, početak izgradnje postrojenja planiran je u prvom kvartalu naredne godine, a prva faza od 700 MW trebalo bi da bude završena do sredine 2026.

„Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 MW, i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje“, najavila je ministarka.

Prema njenim rečima ova investicija će omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor obnovljivih izvora energije.