Italija odbacuje lažni izveštaj Rusije o smrti italijanskog oficira u Ukrajini

Italija odbacuje lažni izveštaj Rusije o smrti italijanskog oficira u Ukrajini

Italija je u sredu odbacila ruski lažni izveštaj u kojem se tvrdi da je italijanski potpukovnik poginuo na ukrajinskom tlu, nazvavši ruske dezinformacije oružjem u psihološkom ratu, prenosi Rojters.

Italijansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je potpukovnik Klaudio Kastilja umro u Italiji prirodnom smrću, nakon što je ruska ambasada u Južnoj Africi podelila izveštaje da je oficir navodno pronađen mrtav u Ukrajini.

„Italijanska odbrana odlučno demantuje ovu sablasnu laž objavljenu na „Ks“ nalogu ruske ambasade u Južnoj Africi i upozorava sejače mržnje da ne nastavljaju da šire ovu užasnu lažnu vest. Da li se ovako vodi psihološki rat, obnavljajući tugu porodica potpukovnika Klaudija Kastilje?“ kaže se u saopštenju.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Ukrajinci iz raznih italijanskih gradova okupili su se u gradu Modeni na protestnom skupu protiv propagandnog događaja posvećenog Mariupolju, koji su organizovali Ambasada Rusije i Kulturno udruženje Rusija – Emilija Romanja. Pre toga, zbog masovnih protesta, Gradska većnica Modene je oduzela dozvolu za održavanje propagandne izložbe u gradu pod nazivom „Mariupolj – posleratni preporod“.