Ukrajina u OEBS-u: Izjave Medvedeva potvrđuju egzistencijalnu pretnju Ukrajini koju predstavlja Rusija

Ukrajina u OEBS-u: Izjave Medvedeva potvrđuju egzistencijalnu pretnju Ukrajini koju predstavlja Rusija

Nedavna izjava zamenika sekretara Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva o ratu sa Ukrajinom jasno svedoči o stvarnim namerama Rusije i egzistencijalnoj pretnji koju agresor predstavlja Ukrajini, navodi se u izjavi ukrajinske delegacije pri OEBS-u o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, piše Ukrinform.

„Pravi glavni cilj predsednika Putina – okupacija cele Ukrajine i uništenje njene državnosti – ostaje nepromenjen. Da bi postigao ovaj cilj, predsednik Putin je, uz podršku ruskog društva zaraženog šovinizmom, pokrenuo rat protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju koje je prvi sekretar Stalne misije Ukrajine pri međunarodnim organizacijama pročitao Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS-a. Beč, Danilo Kubai.

Napomenuto je da je „posebno cinično čuti kako ruska strana ponavlja spremnost za političko-diplomatsku rezoluciju dok istovremeno negira samo postojanje Ukrajine kao države“.

„S tim u vezi, primer su nedavne reči Dmitrija Medvedeva, zamenika sekretara Saveta bezbednosti Rusije, koji je izjavio da će Rusija nastaviti da se bori sa Ukrajinom sve dok Ukrajina postoji kao posebna država. Ova izjava jasno otkriva suštinu ruske agresije i dokazuje da sve dok postoji aktuelni zločinački režim Kremlja, postoji egzistencijalna pretnja Ukrajini. U ovoj situaciji nikakav kompromis nije moguć“, istakao je diplomata.

On je dodao da su masivni raketni i dronovski udari Rusije na Ukrajinu tokom prošlog meseca – pošto ruske snage namerno gađaju kritičnu infrastrukturu kao što su medicinske i obrazovne ustanove, objekti za snabdevanje električnom energijom i vodom – „još jedna demonstracija zastrašivanja i terora na državnom nivou ”.

Samo od početka godine, Kremlj je već izveo četiri masovna udara na Ukrajinu, lansirajući ukupno preko 200 kamikaza dronova, balističkih i krstarećih projektila.

Kako je ranije objavljeno, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika sekretara Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da je razlog za rat sama činjenica postojanja Ukrajine, bez obzira na politički „režim“ koji je na vlasti. Prema Medvedevu, samo prisustvo nezavisne države na „istorijski ruskim teritorijama“ ostaće „stalan razlog za obnavljanje vojnih operacija“.