Južna Koreja saopštila da je Severna Koreja ispalila nekoliko krstarećih projektila u more

Južna Koreja saopštila da je Severna Koreja ispalila nekoliko krstarećih projektila u more

Vojska Južne Koreje saopštila je da je Severna Koreja ispalila nekoliko krstarećih projektila u vode kod svoje zapadne obale, što je doprinelo provokativnom nizu demonstracija naoružanja suočenih sa produbljivanjem nuklearnih tenzija sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i Japanom.

Zajednički generalštab Južne Koreje saopštio je u sredu da američka i južnokorejska vojska analiziraju lansiranje. Nije odmah potvrdio tačan broj ispaljenih projektila ili njihove konkretne podatke o letu.

Lansiranja su označila drugi poznati događaj lansiranja Severne Koreje u godini, nakon letnog probnog ispaljivanja prve balističke rakete srednjeg dometa u zemlji na čvrsto gorivo srednjeg dometa, što je odrazilo njene napore da unapredi svoju liniju naoružanja usmerenog na američke vojne baze u Japanu i Guam.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su porasle poslednjih meseci dok severnokorejski lider Kim Džong Un nastavlja da ubrzava razvoj naoružanja i provokativne pretnje nuklearnim sukobom sa Sjedinjenim Državama i njihovim azijskim saveznicima. Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan kao odgovor na to proširuju svoje kombinovane vojne vežbe, koje Kim prikazuje kao probe invazije, i izoštravaju svoje strategije odvraćanja izgrađene oko nuklearno sposobnih američkih sredstava.

Severna Koreja je u poslednjem dvoboju saopštila da je prošle nedelje sprovela test navodne nuklearno sposobne podvodne drona kao odgovor na kombinovanu pomorsku vežbu Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, dok je nastavila da krivi svoje rivale za tenzije u regionu.