Blinken predstavlja SAD kao alternativu ruskom Vagneru u problematičnom Sahelu u Africi

Blinken predstavlja SAD kao alternativu ruskom Vagneru u problematičnom Sahelu u Africi

Američki državni sekretar Antoni Blinken u utorak je predstavio Sjedinjene Države kao boljeg bezbednosnog partnera za Afriku umesto ruske grupe Vagnerovih plaćenika, koju je optužio za eksploataciju nacija pogođenih državnim udarom i sukobima na kontinentu Sahel region.

Blinken, koji je u poseti Nigeriji u okviru afričke turneje u cilju jačanja bilateralnih odnosa, rekao je da će SAD nastaviti da podržavaju Nigeriju i druge regionalne partnere u njihovim naporima da pomognu u stabilizaciji Sahela, ogromnog regiona južno od pustinje Sahare koji islamske ekstremističke grupe pretvorile su se u žarište globalnog terorizma dok se bore sa nedavnom talasom državnih udara.

„Nadamo se da to može da napravi razliku u obnavljanju ustavnog poretka i vraćanju ključnog partnera u pokušajima da se pronađe bezbednost u regionu“, rekao je Blinken novinarima u nigerijskoj prestonici Abudži, posebno govoreći o Nigeru, gde je državni udar zapretio dugogodišnju podršku zapadnih i evropskih naroda.

Sve dok izabrani predsednik Nigera Mohamed Bazum nije svrgnut od strane njegovih elitnih vojnika u julu, zemlja je igrala ključnu ulogu u američkim antiterorističkim aktivnostima u Sahelu i smatrana je jednom od poslednjih demokratskih nacija u regionu sa kojima je partner u borbi protiv džihadskog nasilja. Al Kaidi i Islamskoj državi.

Ali pošto se Niger suočio sa sankcijama suseda, Zapada i Evrope, njegova nova hunta prekinula je vojne veze sa evropskim državama i okrenula se Rusiji za bezbednosno partnerstvo. Susedni Burkina Faso i Mali, koji su takođe imali po dva državna udara od 2020. godine, takođe su preduzeli slične korake.

Vagner, koji je aktivan u delovima Afrike, uključujući Mali, takođe je bio jedan od prvih izvora pomoći kojima su vojni lideri Nigera posegli za podrškom nakon puča.

U onim afričkim zemljama u kojima Vagner nudi bezbednosnu podršku, „ono što smo videli je zapravo problem (nebezbednosti) koji postaje sve gori i gori“, rekao je Blinken.

„Vidite eksploataciju ljudi i resursa od strane Vagnera… Rekavši to, važno je da radimo na podršci našim partnerima koji pokušavaju da pronađu efikasne načine borbe protiv nesigurnosti“, dodao je on.

Blinken je rekao da je jedan ključni aspekt američke podrške Nigeriji i ostatku Sahela jačanje kapaciteta njihovih bezbednosnih snaga u smislu opreme i tehnologije, razmene obaveštajnih podataka i tehničke podrške.

„To je sveobuhvatan pristup koji se istinski fokusira na bezbednost građana, partnerski rad sa lokalnim zajednicama, demonstriranje bezbednosnih snaga koje su tu, pre svega, da ih zaštite i da podrže njihove potrebe“, dodao je on.