Kremlj: Zelenski „u veoma teškoj situaciji“

Kremlj: Zelenski „u veoma teškoj situaciji“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski „očajnički“ pokušava da se vrati u situaciju u kojoj je Kijev uživao „neograničeno“ finansiranje i snabdevanje oružjem od svojih zapadnih pristalica, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. To se „nikada više neće ponoviti“ jer zapadnim zemljama ponestaje municije za slanje Ukrajini, dodao je on.

Zelenski se suočava sa „zaista velikim problemima“, koji se samo pogoršavaju, rekao je portparol Kremlja ruskom novinaru Pavelu Zarubinu, rekavši da ciljevi Kijeva nisu ostvarivi.

Peskov je tvrdio da se Zelenski nada „apsolutno dominantnoj podršci“ kod kuće, ali umesto toga, sve veći broj Ukrajinaca počinje da se pita da li Kijev samo „produžuje ovo apsolutno besmisleno krvoproliće“.

Portparol Kremlja je takođe ukazao na nedavni ukaz koji je potpisao Zelenski kojim se šest međunarodno priznatih ruskih regiona proglašava „istorijski naseljenim Ukrajincima“. Taj potez je jednostavno bio mahnit pokušaj da se odvrati od pogoršanja situacije u samoj Ukrajini, rekao je on, nazivajući te tvrdnje „nelogičnim i apsurdnim“.

Zelenski je „odavno trebalo da shvati šta se mora učiniti da se sve to zaustavi“, rekao je Peskov, misleći na tekući sukob sa Moskvom, koji će uskoro ući u svoju treću godinu. „Ipak, on to ne želi“, dodao je Peskov.

Umesto toga, ukrajinski predsednik pribegava „ideološkim“ potezima kako bi „pokrenuo pretenzije na ruske teritorije“, rekao je on, insistirajući da će Rusija nastaviti svoju vojnu operaciju dok se ne ostvare njeni ciljevi.

Moskva je više puta govorila da je otvorena za mirovne pregovore sa Kijevom, sve dok se uzmu u obzir realnost na terenu i njeni interesi. Moskva je spremna da postigne rešenje „koje bi garantovalo legitimne nacionalne interese Rusije i ukrajinskog naroda“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za CBS u intervjuu objavljenom u utorak.

Ukrajina je odbila da sedne za pregovarački sto sa Rusijom, a Zelenski je potpisao dekret kojim se isključuju bilo kakvi razgovori između njega i Putina u jesen 2022. Umesto toga, Kijev je pokušao da dobije podršku za sopstveni plan poznat kao „formula mira Zelenskog, ” koji zahteva od Rusije da povuče svoje trupe sa svih teritorija na koje polaže Ukrajina pre nego što počnu pregovori. Na listi zahteva su i reparacije od Rusije i tribunal za njeno rukovodstvo.

Moskva je takve zahteve odbacila kao „apsurdne“ i u više navrata izjavljivala da su bilo kakvi razgovori o rešavanju sukoba bez Rusije bespredmetni. Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis ponovio je ovo mišljenje ranije u januaru, rekavši da bi svaki razgovor morao da uključi Moskvu „na ovaj ili onaj način“.