Češka predložila šefovima spoljnih poslova Evropske unije da ograniče putovanja ruskih diplomata

Češka predložila šefovima spoljnih poslova Evropske unije da ograniče putovanja ruskih diplomata

Na prvom ovogodišnjem sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak, šef češkog MIP-a Jan Lipavski predložio je da se ograniči kretanje ruskih diplomata preko teritorije zemalja Šengena.

„Češka predlaže da se uvedu ograničenja kretanja zaposlenih u ruskim diplomatskim predstavništvima i članova njihovih porodica samo na teritoriju države u kojoj su akreditovani. Pogrešno je da ruske diplomate uživaju u pogodnostima šengenske zone“, navodi se u saopštenju. rekao je češki ministar svojim kolegama.

Kako je dodao, Prag će učiniti sve da ovaj predlog bude uvršten u 13. paket sankcija EU.

Od potpune ruske invazije na Ukrajinu, vlade EU su proterale stotine ruskih diplomata, tvrdeći da su oni zapravo ruski obaveštajci.

Ali zemlje i dalje izdaju vize ruskim diplomatama, dajući im pristup šengenskoj zoni i pravo da se slobodno kreću kroz 24 od 27 zemalja članica EU, kao i Švajcarsku, Norvešku i Island.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije se izjasnio protiv predloga Češke da se ograniči kretanje ruskih diplomata u šengenskoj zoni.

Prethodno su mediji preneli da se Beč pretvorio u „špijunsku prestonicu” Evrope zbog posebnosti lokalnog zakonodavstva i brojnog osoblja tamošnje ruske ambasade.