Britanski obaveštajci procenjuju situaciju sa ukrajinskim izvozom preko Crnog mora

Britanski obaveštajci procenjuju situaciju sa ukrajinskim izvozom preko Crnog mora

U decembru 2023, ukrajinske luke su izvezle više poljoprivrednih proizvoda nego u bilo kom trenutku od invazije Rusije, gotovo sigurno zbog ponovnog otvaranja glavnih crnomorskih luka Ukrajine i uspostavljanja jednostranog kanala za izvoz brodova, saopštilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije u obaveštajnom ažuriranju objavljenom na platformi društvenih medija Iks.

Britanski obaveštajci primećuju da je ova cifra premašila mesečne količine ostvarene tokom inicijative za crnomorsko žito uz posredovanje UN i Turske, koja je bila predmet ruskih inspekcija.

„Ukrajina je to postigla jer je u velikoj meri sprečila rusku Crnomorsku flotu da deluje u zapadnom delu Crnog mora, gde je pod rizikom ukrajinskih projektila i površinskih plovila bez posade“, navodi se u izveštaju.

Tržišno poverenje je podržano smanjenjem premija osiguranja uz posredovanje Velike Britanije kroz paket osiguranja Uniti Faciliti i najavom da su Turska, Rumunija i Bugarska formirale snage za borbu protiv mina.

Napominje se da je zdravlje ove izvozne rute od vitalnog značaja na dugi rok: i za ukrajinski izvozni prihod; i kao simbol da su obe strane spremne da obustave napade na civilne brodove, otvarajući put smanjenom riziku i većoj trgovini za sve u Crnom moru.

Ukrajina je izvezla 20,239 miliona tona žitarica i mahunarki u tržišnoj godini 2023/2024 (od 1. jula 2023. do 12. januara 2024.).