Naučnici razvijaju ekološki prihvatljivo i jeftino „supramolekularno mastilo“ za OLED displeje

Naučnici razvijaju ekološki prihvatljivo i jeftino „supramolekularno mastilo“ za OLED displeje

Istraživački tim predvođen Nacionalnom laboratorijom Lorens Berkli (Berkli Lab) uspešno je razvio inovativno „supramolekularno mastilo“, koje bi moglo revolucionizovati proizvodnju OLED (organskih svetlećih dioda) displeja i drugih elektronskih uređaja. Ovaj materijal, napravljen od jeftinih elemenata bogatih Zemljom umesto skupih i oskudnih metala, obećava pristupačnije i ekološki održivije ekrane sa ravnim prikazom i elektronske uređaje.

OLED ekrani, koji se sve više koriste u pametnim telefonima i televizorima, obično sadrže retke i skupe metale poput iridijuma. Supramolekularno mastilo, sa prahom koji sadrži hafnijum i cirkonijum, pruža efikasan i jeftin alternativni materijal za proizvodnju OLED ekrana. Ova tehnologija može značajno smanjiti troškove proizvodnje, a istovremeno smanjiti potrošnju energije u procesu.

Glavni istraživač Peidong Jang izjavio je da bi supramolekularna tehnologija mastila mogla promeniti dinamiku industrije OLED ekrana, čineći je ekonomski i ekološki održivijom. Osim primene u displejima, istraživači veruju da bi ova tehnologija mogla naći primenu u proizvodnji nosivih uređaja, luminiscentnoj umetnosti i skulpturama.

Supramolekularno mastilo se sastoji od prahova hafnijuma i cirkonijuma koji se mogu mešati u rastvoru na niskim temperaturama, omogućavajući formiranje poluprovodničkog „mastila“. Ovaj proces, poznat kao supramolekularno sklapanje, omogućava materijalu da postigne stabilnu sintezu visoke čistoće na niskim temperaturama, čineći ga energetski efikasnim i održivim.

Eksperimenti na Univerzitetu u Berkliju pokazali su da supramolekularni kompoziti mastila efikasno emituju plavu i zelenu svetlost, čineći ih pogodnim za upotrebu u OLED displejima. Dodatno, supramolekularno mastilo pokazalo se kompatibilnim sa tehnologijama 3D štampanja, otvarajući vrata novim mogućnostima u proizvodnji elektronskih uređaja.

Ova inovacija ne samo da obećava poboljšanje trenutnih tehnologija ekrana, već i potencijalno doprinosi održivijoj i pristupačnijoj proizvodnji elektronskih uređaja širom sveta.