Akušersko nasilje kao realnost u Srbiji: Prijava stiže i iz Vranja, majka krivi lekare za povrede bebe

Akušersko nasilje kao realnost u Srbiji: Prijava stiže i iz Vranja, majka krivi lekare za povrede bebe

Prijava za akušersko nasilje stigla je i na adresu Zdravstvenog centra u Vranju. Prijavu je podnela S.J. iz tog grada protiv dvoje lekara, za koje tvrdi da su je tokom porođaja tretirali neprofesionalno. I ne samo to, ova majka sumnja i da je zbog postupaka lekara, beba koja je tokom trudnoće bila zdrava, iz porodilišta izašla sa oštećenjem glave.

U danima kada se u Sremskoj Mitrovici protestovalo zbog nasilja koje je prošla jedna porodilja, na drugom kraju Srbije, druga majka ga je proživljavala. Naskakivanje na stomak bilo je, kaže S.J. iz Vranja, deo i njenog porođaja, kao i insistiranje lekara da se porađa prirodno. Kao žena koja se porađa već treći put, predlagala je carski rez, jer je beba bila visoko.

„Nisu mogli bebu da spuste uopšte, jer je beba bila obmotana pupčanikom, što je i sam rekao da je primetio na pola porođaja, da je bio siguran da je pupčanik bio obmotan i ništa nije preduzeo osim što je pozvao svoju koleginicu da pomogne da nekako eto izguraju bebu“, ispričala je porodilja iz Vranja.

Međutim, nisu uspevali, priča ova žena, pa su upotrebili vakuum i izvukli bebu iz drugog pokušaja. Uplašila se ova majka da će sve to biti kobno po njenu bebu.

„Kada se rodio on nije zaplakao, deset minuta su mu radili reanimaciju, gledala sam, sve sam to videla“, dodaje S.J.

Posle tri dana u inkubatoru, stanje mu je bilo stabilno, priča S.J. i nije primećivala da se razlikuje od drugih beba. Sve dok nisu krenuli kući.

„Sad u subotu 20. (januara) su snimali glavicu, doktorka pedijatar je rekla da tu nešto nije u redu jedna strana glavice, mozga i da moramo za mesec dana da odemo za Niš, Beograd kod neurologa“, kaže ona.

Iako je još u šoku, S.J. je smogla snage i policiji prijavila dvoje lekara iz vranjskog porodilišta. Tužilaštvo iz tog grada tvrdi da detaljno proverava slučaj.

„Potrebno je da se utvrdi ko je bio prisutan tokom porođaja, zatim da se uzme neophodna medicinska dokumentacija, da oštećena odvede dete na pregled kod lekara specijalista po uputu koji je već dobila i da se nakon toga pribavi potrebna medicinska dokumentacija i izvrši naknadna konsultacija sa tužiocem u pogledu utvrđivanja krivičnog dela“, naveli su iz tužilaštva.

„Svaki od ovih slučajeva moraće biti pojedinačno ispitan u krivičnom postupku od strane Tužilaštva i nadležnog suda“, objasnila je advokatica Beogradskog centra za ljudska prava Sanja Radivojević.

I Tužilaštvo će se time hitno baviti, navodi ova pravnica, jer je u slučaju lekara iz Mitrovice određen i pritvor. Ali, to ništa nije garant da će slučaj dobiti i sudski epilog.

„Prisetićemo se samo svih krivičnih prijava koje smo podnosili godinama unazad, mi do danas nemamo saslušane čak ni oštećene“, navodi Radivojević.

Ipak, veruje ona da budno oko javnosti može da ubrza rešavanje nekog slučaja. Poziva sve žene da prijavljuju akušersko nasilje, ma koliko da je to za njih, mučan i težak proces.

„Teško, ali mora da se krene da se stane na put takvim doktorima“, poručuje S.J. iz Vranja.