Danski članovi kraljevske porodice prisustvuju crkvenoj službi

Danski članovi kraljevske porodice prisustvuju crkvenoj službi

Danska kraljevska porodica u nedelju je učestvovala u specijalnoj „slavljeničkoj crkvenoj službi“ u Arhuskoj katedrali dok je novi kralj Frederik Ks, u pratnji supruge kraljice Marije i majke kraljice Margrete, mahao gomili okupljenoj ispred 12. veka zgrada koja je najviša crkva u zemlji.

Kraljevska porodica je vozila 3,5 kilometara (2,2 milje) kroz Arhus, drugi po veličini grad u Danskoj, od kraljevske rezidencije zamka Marselisborg do Arhuske katedrale.

Služba je održana tačno nedelju dana nakon što je Frederik (55) proglašen kraljem nakon što je njegova 83-godišnja majka Margret potpisala abdikaciju tokom sastanka sa vladom.

Stanovnica Arhusa Kristina Elmstroem rekla je da očekuje da će Frederik i kraljica Marija promeniti dansku monarhiju „na svoj način“. Dovela je svoju decu da dožive „veliki, veliki događaj“.

„Dakle, bila je to prilika da odem i vidim novog kralja i moja deca su veoma uzbuđena zbog toga“, rekla je ona.

Henrik Vig-Poulsen, biskup Arhuske eparhije, rekao je za Asošijeted pres da imaju samo nekoliko nedelja da isplaniraju službu, a Frederik je učestvovao u njenom planiranju.

„Obično biste potrošili tri meseca planirajući ovo, ali mi smo (imali) dve i po nedelje, tako nešto. Dakle, bili smo veoma zauzeti, kažem vam“, rekao je. „Odabrao sam neke od himni koje ćemo da pevamo, a kralj je rekao, voleo bih da pevam ove himne.

Jednosatna služba označila je prvu zvaničnu posetu Frederika kao kralja izvan danske prestonice Kopenhagena.

Policija je očekivala oko 70.000 ljudi na kraljevskom putu.

„Mislim da će on biti kralj naroda“, rekla je stanovnica Arhusa Šarlot Houman. „Mislim da će prigrliti ljude… biće drugačiji po svom načinu vladanja. Mislim da neće biti previše odozgo na dole, ali će prihvatiti ljude, različite vrste ljudi. I takođe biti tamo ne na ovom visokom pijedestalu negde.”