Đilas traži od Vučića dokaze o umešanosti strane sile u izborne mahinacije

Đilas traži od Vučića dokaze o umešanosti strane sile u izborne mahinacije

Predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, pozvao je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da ispuni obećanje dato u decembru 2023. godine o saopštavanju dokaza o umešanosti jedne velike sile u izbore u Srbiji. Đilas je naveo niz prethodnih obećanja koja smatra da Vučić nije ispunio, uključujući istraživanje spornih privatizacija i hapšenje odgovornih. Đilas je istakao da Vučić treba da ispunji prethodna obećanja pre nego što se posveti novim izjavama.

Đilas je izjavio da je Vučić obećao istraživanje svih spornih privatizacija i hapšenje odgovornih, ali da do danas nije hapšen niko. Takođe, Đilas je podsetio na Vučićevo obećanje o vraćanju Kosova u ustavni poredak Srbije, koje nije ostvareno. Ocenio je da politička kriza u Srbiji zahteva međunarodnu istragu i popravljanje nepravilnosti pre ponovljenih izbora.

Đilas je posebno apostrofirao obećanje o otkrivanju dokaza o umešanosti strane sile u izborne mahinacije. Predsednik Stranke slobode i pravde istakao je da je prošlo dve nedelje od Vučićevog obećanja da će do Božića saopštiti dokaze o umešanosti strane sile, ali da taj elaborat još uvek nije predstavljen javnosti.

Ukazao je na značaj transparentnosti i istine u vezi sa izbornim procesom, naglašavajući da bi priznavanje istine doprinelo demokratskom procesu u zemlji.