Proces deportacije bez dokumenata: Pola miliona avganistanskih migranata se vratilo iz Pakistana

Proces deportacije bez dokumenata: Pola miliona avganistanskih migranata se vratilo iz Pakistana

Nakon odluke pakistanske privremene vlade da deportuje sve strance bez dokumenata, pola miliona avganistanskih migranata vratilo se u svoju domovinu iz Pakistana.

Operacija proterivanja migranata bez odgovarajuće dokumentacije pokrenuta je u skladu s ranijim najavama pakistanske administracije, a rezultirala je masovnim povratkom građana Avganistana.

Ovo kretanje ljudi nastavlja se u kontekstu bezbednosnih izazova između dve zemlje nakon dolaska talibana na vlast u Avganistanu. Pakistan je najavio deportaciju stranaca bez dokumenata, a prema poslednjim informacijama, 482.000 avganistanskih migranata već se vratilo u svoju zemlju.

Iako je broj povratnika opao u poslednje vreme, i dalje se beleže slučajevi onih koji odlučuju da se vrate u Avganistan. Odluka pakistanske vlade izazvala je reakcije UN-a, organizacija za ljudska prava i samih talibana, koji su pozvali na poništenje ove odluke.

Pakistan, međutim, tvrdi da nema nameru produžiti rok i da će svi stranci bez odgovarajuće dokumentacije biti deportovani, bez obzira na nacionalnost. Ova situacija dodatno komplikuje već kompleksan odnos između dve zemlje.