Evropska posada spremna za privatnu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu

Evropska posada spremna za privatnu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu

Celoevropska posada, uključujući prvog turskog astronauta, sprema se da poleti na Međunarodnu svemirsku stanicu u misiji sa Axiom Space, dok se zemlje željne ukusa svemira sve više okreću privatnom sektoru.

Lansiranje, treće Axiom-ovo, trebalo bi da vidi da se četvoročlana posada poleti u kapsuli SpaceX Crev Dragon pričvršćenoj na vrh rakete Falcon 9 u 16:49 po lokalnom vremenu (21:11 GMT) u četvrtak iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.

„To označava novu eru mogućnosti za zemlje da se pridruže međunarodnoj svemirskoj zajednici“ i „menja paradigmu o tome kako svemirske agencije pristupaju LEO (niskoj Zemljinoj orbiti), za istraživanje i istraživanje mikrogravitacije“, rekao je šef misije za integraciju i operacije Akiom Spacea. Derek Hassmann je rekao za Axiom-ovu misiju 3 (Ak-3).

To je prva ISS misija za Axiom u kojoj su sva tri plaćena mesta kupile nacionalne agencije, a ne bogati pojedinci.

Turskom pilotu i pukovniku vazduhoplovstva Alperu Gezeravciju pridružuju se Markus Vand iz Švedske, koji će biti drugi Šveđanin u svemiru, i Valter Viladej, pukovnik italijanskog vazduhoplovstva koji je prethodno leteo na ivicu svemira svemirskim avionom Virgin Galactic.

Posadu predvodi glavni astronaut Axiom-a Majkl Lopez-Alegrija, španski i američki državljanin i bivši NASA-in astronaut.

Tačni troškovi nisu otkriveni, ali 2018. godine kada je kompanija prvi put objavila program, koji uključuje iznajmljivanje SpaceX hardvera i plaćanje NASA-i za usluge, postavila je cenu od 55 miliona dolara po sedištu.

Nedavno je spacenevs.com izvestio da Mađarska planira ugovor od 100 miliona dolara sa Axiom-om za buduću misiju u kojoj će učestvovati jedan astronaut.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokazao je veliko interesovanje za misiju, predstavljajući Gezeravcija turskoj javnosti uoči njegovog reizbora prošle godine, i nazivajući 21-godišnjeg veterana vazduhoplovnih snaga „herojskim turskim pilotom“.

„Vidimo je kao novi simbol rastuće, snažnije i odlučnije Turske“, rekao je Erdogan o svemirskoj misiji u utorak.

Šveđanin Markus Vand se u međuvremenu prijavio za klasu astronauta Evropske svemirske agencije (ESA) 2022, ali je uvršten u rezervu. Axiom-3 stoga omogućava Švedskoj da svoju drugu državu stavi u svemir.

Tim Axiom-3 će se pridružiti sedam članova posade koji se trenutno nalaze na ISS-u — iz Japana, Danske, Sjedinjenih Država i Rusije — i sprovesti 30 eksperimenata, saznajući više o uticaju mikrogravitacije na ljudsko telo, unapređenju industrijskih procesa i još mnogo toga.

Axiom-3 je ranije trebalo da bude lansiran u sredu, ali je SpaceX objavio na X-u da je čekao još jedan dan da se „dovrši provera pre lansiranja i analiza podataka o vozilu“.

U utorak Benji Reed, viši direktor ljudskih svemirskih letova u SpaceX-u, rekao je da su inženjerski timovi otkrili određene tehničke probleme u načinu na koji su padobrani za sletanje Dragon kapsule raspoređeni i kako je pričvršćen za raketu Falcon 9, ali je rekao da su oba problema riješena.