Hladnoća smanjuje domet i usporava punjenje električnih vozila

Hladnoća smanjuje domet i usporava punjenje električnih vozila

Hladne temperature koje su zahvatile srednji deo SAD-a tokom poslednje nedelje prouzrokovale su izazove vlasnicima električnih vozila (EV). Smanjenje dometa vožnje i produženo vreme punjenja bili su primetni, posebno na temperaturama ispod nule.

U Ouk Bruku, Ilinois, vlasnici Tesle su se suočavali s problemima kada su čekali u redovima na stanicama za punjenje Supercharger, dok su u Mičigenu Tesle bile uključene na više stanica, ali uz smanjenje brzine punjenja zbog niskih temperatura.

Električna vozila gube deo dometa na hladnoći, što varira od 10% do 36%, prema studijama. Takođe, punjenje je sporije jer se baterije ne pune efikasno na niskim temperaturama.

Baterije u EV-u sadrže litijum-jone koji se kreću sporije kroz elektrolit kad se ohlade, smanjujući domet i usporavajući punjenje. Da bi se elektromobili efikasno punili, baterije moraju biti dovoljno tople, što je izazov u ekstremno hladnim uslovima.

Vlasnici EV-a mogu planirati unapred kako bi izbegli ove izazove. Neki modeli električnih vozila omogućavaju „predkondicioniranje“ baterija pre punjenja, što pomaže u očuvanju dometa i ubrzava punjenje. Ovi izazovi podstiču proizvođače automobila na razvoj novih tehnologija baterija koje su otpornije na niske temperature.

Stručnjaci ističu da, iako su hladnoća i dalje izazov za EV, proaktivno planiranje i prilagođavanje vozača mogu obezbediti relativno normalno putovanje čak i tokom ekstremnih vremenskih uslova.