Zeleni čaj može pomoći u ublažavanju štete od pušenja nargile

Zeleni čaj može pomoći u ublažavanju štete od pušenja nargile

Mnogi ljudi smatraju da je pušenje nargile manje opasno od pušenja običnih cigareta. Ipak, poznato je da dim od nargile sadrži karcinogene, teške metale i druga jedinjenja koja izazivaju upale i oksidativni stres koji oštećuju ćelije.

Biolozi sa Univerziteta RUDN sa kolegama iz Jordana i Malezije otkrili su da epigalokatehin galat (EGCG) može ublažiti toksične efekte nargile. To je prirodni antioksidans nazvan katehin, koji se u velikim količinama nalazi u zelenom čaju. Njihova studija je objavljena u Molecules .

„Prirodna jedinjenja, posebno flavonoidi, poznata su po svojim zaštitnim svojstvima. Na primer, katehini su moćna antioksidativna jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju. Glavni je epigalokatehin galat (EGCG), koji čini više od 80% svih katehina u zelenom čaju.

„EGCG ima snažan antioksidativni efekat: lako potiskuje slobodne radikale i ublažava oksidativni stres, što sprečava oštećenje tkiva“, rekao je dr Vladimir Toršin, šef Odeljenja za normalnu fiziologiju Univerziteta RUDN.

Biolozi su testirali efekat EGCG na 48 odraslih miševa podeljenih u nekoliko grupa. Jedna grupa je udisala dim od nargile sa aditivom za ukus, a druga bez njega. Neki miševi su tada primili dozu EGCG, dok drugi nisu. Nivo upale u plućima miševa je procenjen na osnovu aktivnosti jedinjenja uključenih u inflamatorne procese i antioksidativnog odgovora. Pored toga, izvršili su histološku analizu tkiva pluća, jetre i bubrega.

Eksperimenti su pokazali da su kod onih miševa koji su primili EGCG nakon „pušenja” nargile, markeri upale i oksidativnog stresa bili značajno manje izraženi. Na primer, nivo interleukina 6, jedinjenja koje aktivira upalu, porastao je za 3 do 3,5 puta nakon udisanja dima nargile.

Kod onih miševa koji su uzimali EGCG, ovaj indikator se povećao samo 2 puta prilikom udisanja dima sa ukusom. U slučaju udisanja dima bez aditiva, samo je neznatno premašio normalne vrednosti. Sličan obrazac je primećen i za druge inflamatorne markere, osim toga, plućno tkivo miševa koji su uzimali EGCG bilo je u boljem stanju. To je dovelo do zaključka da EGCG ublažava štetne efekte nargile.

„Pronađeni su ubedljivi dokazi za zaštitni efekat EGCG na oksidativni stres i inflamatorne odgovore izazvane udisanjem dima nargile kod miševa. Histološke studije su takođe potvrdile pozitivan efekat EGCG na plućno tkivo, jetru i bubrege. Međutim, molekularni Mehanizmi ovog delovanja EGCG još uvek nisu proučavani“, rekao je dr Vladimir Toršin, šef katedre za normalnu fiziologiju Univerziteta RUDN.