Više od 80% vrsta drveća koje su endemske za prašume Atlantskog okeana je u opasnosti od izumiranja

Više od 80% vrsta drveća koje su endemske za prašume Atlantskog okeana je u opasnosti od izumiranja

Studija koju su vodili brazilski istraživači i koja je objavljena u članku objavljenom 11. januara u časopisu Nauka pokazuje da je 82% od više od 2.000 vrsta drveća koje se nalaze samo u biomu Atlantske prašume u određenom stepenu ugroženo izumiranjem, dok 65% svih 4.950 vrsta drveća prisutnih u biomu, uključujući neendemske, je ugroženo.

Ovo je prvi put da je stepen ugroženosti svih populacija svih vrsta drveća u biomu brazilske atlantske prašume procenjen prema kriterijumima Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), čija se Crvena lista ugroženih vrsta smatra kritičnim indikatorom. zdravlja svetske biodiverziteta.

„Broj [82% ugroženih endemskih vrsta] je bio šok. Uzeli smo u obzir dostupnost šuma za svaku vrstu, bez obzira da li je to zdrava šuma, na primer. Nisu sve vrste u stanju da prežive u degradiranim fragmentima, tako da stvarna situacija može biti još alarmantnija“, rekao je Renato Lima, dopisni autor članka.

Lima je profesor na Poljoprivrednom koledžu Luiz de Keiroz (ESALK-USP) Univerziteta Sao Paulo u Piracicabi, država Sao Paulo, Brazil. Njegovo postdoktorsko istraživanje na Institutu za bionauke (IB-USP) uključivalo je deo studije.

Autori su sproveli automatizovanu procenu očuvanja 5.000-ak vrsta koristeći više od 800.000 herbarskih zapisa i 1,3 miliona stabala iz inventara šuma, kao i informacije o životnoj istoriji vrsta, komercijalnoj upotrebi i dugim vremenskim serijama gubitka staništa. Podaci za inventarizaciju šuma su dobijeni od TreeCo, repozitorijuma kojim upravlja Lima.

Još jedno zabrinjavajuće otkriće bilo je da je pad populacije u poslednje tri generacije bio manji od 30% za samo 7% endema. Vrste sa padom od 30%–50% za deset godina ili tri generacije klasifikovane su kao ranjive, najniži nivo pretnje prema IUCN-u. Iznad ovog nivoa, oni su ugroženi ili kritično ugroženi.

Među ugroženim vrstama 75% je bilo u kategoriji ugroženih. Emblematsko brazilsko drvo, Paubrazilija echinata, smatrano je kritično ugroženim zbog procenjenog smanjenja veličine populacije za 84% u poslednje tri generacije.

Nekada uobičajene vrste, kao što su Araucaria angustifolia (Parana bor), Euterpe edulis (Jussara palma) i Ilek paraguariensis (Ierba mate), izgubile su najmanje 50% svojih populacija i klasifikovane su kao ugrožene.

Vrste endemične za prašume Atlantika, kao što su brazilski sasafras (Ocotea odorifera) i brazilski orah (Ocotea porosa), izgubile su 53%-89% i navedene su kao ugrožene ili kritično ugrožene.

IUCN kategoriše rizike od izumiranja životinjskih i biljnih vrsta na osnovu više kriterijuma, podeljenih na A, B, C i D. U ovoj studiji, istraživači su otkrili da što su više podataka koristili, stepen pretnje se više povećavao.

Jednostavno rečeno, pad populacije u poslednje tri generacije je kriterijum A, geografski opseg (područje koje vrsta zauzima) je B, a mala i populacija u opadanju ili vrlo mala populacija (ispod 10.000 odraslih) su C i D.

„Kada smo uključili nekoliko kriterijuma IUCN-a u procene, što je većina istraživača ranije radila, dobili smo šest puta manje ugroženih vrsta. Upotreba kriterijuma koji su uzimali u obzir uticaj krčenja šuma drastično je uticala na naše procene stepena ugroženosti. Vrste atlantske prašume, što je bilo mnogo gore nego što smo ranije mislili“, rekao je Lima.

Da bi ilustrovali razliku, istraživači su odvojili skup vrsta za koje su bili dostupni podaci o sva četiri kriterijuma i procenili stepen pretnje. Za sve vrste podgrupe, 91,4% je bilo ugroženo po kriterijumu A. Kod endemskih vrsta taj procenat je bio 90,3%.

Prema kriterijumu B, jedinom od četiri korišćena u većini ovakvih procena, ugroženo je samo 10,7% svih vrsta i 16,6% endema. Prema C i D, proporcije su bile 2,5% za sve vrste i 3,2% za endemi.

Inovativna metodologija će se od sada koristiti za procenu stepena opasnosti za oko 12.000 biljnih vrsta koje su endemske za Brazil i koje još nisu uključene ni u jednu takvu procenu. Istraživanje sprovodi Nacionalni centar za očuvanje flore Botaničke bašte Rio de Žaneira, gde rade dva koautora članka.

Autori se zalažu za globalnu upotrebu metodologije. U simulaciji zasnovanoj na podacima za druge tropske šume, otkrili su da 30%–35% vrsta drveća na planeti može biti ugroženo samo krčenjem šuma.

„Informacije ove vrste su od ključne važnosti za formulisanje javnih politika za očuvanje i pošumljavanje. Najdegradiranijim područjima i ugroženim vrstama može se dati prioritet bez zanemarenja područja u kojima postoje šume koje možda neće biti održive na duge staze ako se sada ništa ne preduzme. “, rekla je Lima.

Dobra vest je da su autori članka ponovo otkrili pet vrsta za koje se smatra da su izumrle u divljini. Sa druge strane, utvrdili su da je 13 vrsta endemskih za prašume Atlantskog okeana možda izumrlo.