Tramp je posle pobede u Ajovi obećao da će „vrlo brzo“ okončati rat u Ukrajini

Tramp je posle pobede u Ajovi obećao da će „vrlo brzo“ okončati rat u Ukrajini

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji traži reizbor 2024. godine, nakon pobede na republikanskim predizborima u Ajovi, obećao je da će „vrlo brzo“ rešiti rat u Ukrajini.

Tramp je, govoreći u Ajovi, rekao da je u stanju da pregovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, jer, prema njegovim rečima, imaju dobre odnose.

„Putin i ja se odlično slažemo. Odlično se slažemo. To je dobra stvar, nije loša stvar. Kada bi lažne vesti postale prave i iskrene vesti, 90% naših problema u ovoj zemlji bi bilo rešeno… Situacija sa Ukrajinom je tako strašno… I mi ćemo to rešiti, rešićemo to veoma brzo“, rekao je Tramp.

On je izrazio uverenje da će uspeti da uključi predsednike Ukrajine i Rusije u dijalog.

„Poznajem veoma dobro predsednika Putina, poznajem veoma dobro Zelenskog, mogu da ga uključim, rešićemo to veoma brzo. Ovo (rat. – Red.) nikada nije trebalo da se desi“, dodao je on.

Podsetimo, Tramp je odneo ubedljivu pobedu na prvim republikanskim predsedničkim izborima u Ajovi 15. januara. Dobio je 51 odsto podrške birača.

Bivši američki predsednik je više puta rekao da ima „plan” da obezbedi mir u Ukrajini u roku od 24 sata ako se vrati na najvišu funkciju.

U novembru je Vladimir Zelenski ponudio Trampu da dođe u Ukrajinu.

Ali Tramp je to odbio, navodeći „sukob interesa“ sa sadašnjom administracijom Džoa Bajdena.