Narges Mohamadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, osuđena na dodatnih 15 meseci zatvora

Narges Mohamadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, osuđena na dodatnih 15 meseci zatvora

Iranski Revolucionarni sud osudio je dobitnicu Nobelove nagrade za mir, Narges Mohamadi, na dodatnih 15 meseci zatvora. Ona trenutno izdržava kaznu od ukupno oko 12 godina zatvora i optužena je za širenje propagande protiv Islamske Republike dok je bila u zatvoru.

Mohamadi, dugogodišnja borac za ljudska prava u Iranu, bila je hapšena i osuđivana više puta tokom poslednjih 20 godina. Ova nova presuda doneta je u njenoj odsutnosti, a osim dodatnih meseci zatvora, nalaže joj i dve godine egzila van Teherana nakon odsluženja kazne.

Narges Mohamadi, starosti 51 godine, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2023. godine za svoj angažman u borbi protiv ugnjetavanja žena u Iranu. Ona je nastavila svoj aktivizam uprkos hapšenjima i pretnjama, a njena deca su primila Nobelovu nagradu u njenom ime u oktobru 2023. godine.

Osim dodatnih meseci zatvora, presuda takođe zabranjuje Mohamadi da putuje u inostranstvo naredne dve godine, onemogućava joj članstvo u političkim i društvenim organizacijama, te zabranjuje posedovanje mobilnog telefona tokom tog perioda. Ova nova presuda izazvala je kritike od strane porodice i podršku širom sveta.