Akcije francuske IT grupe Atos padaju nakon promene generalnog direktora

Akcije francuske IT grupe Atos padaju nakon promene generalnog direktora

Akcije francuske IT konsultantske kompanije Atos pale su u ponedeljak nakon što je grupa objavila da imenuje novog izvršnog direktora za rešavanje njene dužničke krize.

Atos je saopštio da imenuje svog finansijskog direktora Pola Saleha za izvršnog direktora grupe kako bi se „primarno fokusirao na refinansiranje finansijskih dugova Grupe“.

Atos je rekao da će 67-godišnji Saleh odmah zameniti Iva Bernarta u toj ulozi.

Bernaert — koji se pridružio Atosu u oktobru kako bi nadgledao preokret grupe — rekao je da odlazi zbog „različitog mišljenja o upravljanju za prilagođavanje i sprovođenje strategije“.

Grupacija je zabeležila pad akcija za 15,4 odsto kada je u ponedeljak ujutro otvorena Pariska berza. Vrednost akcija grupe već je pala za više od 40 odsto od početka godine.

Saleh će takođe preuzeti odgovornost za vođenje pregovora oko prodaje Atosovog poslovanja velikih podataka i sajber-bezbednosti Erbasu i njegovog poslovanja Tech Foundations kompaniji EPEI češkog milijardera Daniela Kretinskog.

Mali akcionari i neki političari kritikovali su planirano restrukturiranje i prodaju, uključujući Kretinskog koji je preuzeo udeo u jedinici Eviden koja uključuje sajber bezbednost, superkompjutere i operacije u oblaku.

Jako zadužen Atos mora da otplati ili refinansira 3,65 milijardi evra (4 milijarde dolara) zajmova i obveznica koje dospevaju do kraja 2025.

Grupacija je saopštila da je spremna da ispuni svoje finansijske ciljeve za godinu u smislu prodaje i operativne marže, ali je upozorila da se očekuje da će njen slobodni novčani tok biti ispod cilja za drugu polovinu 2023. za oko 100 miliona evra.

Predsednik Atosa Žan-Pjer Mustije rekao je da je Saleh „prava osoba koja će voditi Atos tokom ovog perioda transformacije dok preduzimamo odlučne i disciplinovane mere da obezbedimo dugoročnu održivost našeg poslovanja“.