Smrt migranata u Rio Grandeu pojačava tenzije između Teksasa i Bajdenove administracije

Smrt migranata u Rio Grandeu pojačava tenzije između Teksasa i Bajdenove administracije

Republikanski guverner Teksasa, Greg Abot, izazvao je kontroverze odbijanjem pristupa agentima granične patrole parku uz američko-meksičku granicu. Ova odluka je došla nakon serije ilegalnih prelazaka migranata, a Abot je izjavio da ne dozvoljavaju dalje prisustvo granične patrole na tom imanju. Kasnije se saznalo da su tri migranta, uključujući dvoje dece, umrla utapanjem u blizini parka nakon što su teksaški zvaničnici zabranili pristup agentima granične patrole.

Ova situacija dodatno je produbila sukob između Teksasa i Bajdenove administracije. Kritičari Abotovih mera tvrde da postavljaju migrante u opasnost, dok su američke vlasti naglasile potrebu da agenti granične patrole imaju pristup toj oblasti.

Park, smešten u ključnom koridoru za migrante, postao je središte Abotovih napora da suzbije ilegalne prelaske. Ova situacija dodatno ističe tenzije u vezi sa politikama kontrole granica i njihovim uticajem na bezbednost migranata.

Abotova odluka takođe izaziva pitanja o pravima pristupa i saradnji državnih i saveznih vlasti u kontroli granica, posebno u situacijama koje direktno utiču na bezbednost i živote migranata.