Ministar Dačić: Potrebno jasno reći da li je Kosovo nacionalni projekat Srbije

Ministar Dačić: Potrebno jasno reći da li je Kosovo nacionalni projekat Srbije

Večeras je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, naglasio potrebu za jasnim definisanjem statusa Kosova i Metohije kao nacionalnog projekta Srbije. Na TV Pink, Dačić je izjavio da odluka o Kosovu ne sme zavisiti isključivo od predsednika ili Ministarstva spoljnih poslova, već od celokupnog društva.

Osvrćući se na nedavno naoružavanje tzv. Kosova raketama „džavelin“, Dačić je istakao suprotnost ovog čina Rezoluciji 1244 i njegov negativan doprinos miru. Duboko zabrinut zbog ovog poteza, ministar je istakao da SAD-ova podrška ne predstavlja poruku Srbiji, već deo dugoročnog cilja podrške nezavisnosti tzv. Kosova.

Dačić je takođe apelovao na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da aktivno radi na unapređenju odnosa sa Vatikanom. Istakao je važnost podrške pape, koja bi bila od koristi Srbiji. Ministar je pozvao na hitnu reakciju SPC, Sinoda, akademske zajednice i sportskih saveza kako bi se očuvali odnosi sa Sv. Stolicom.

U zaključku, ministar Dačić je naglasio potrebu za odlučnim, mudrim i realnim pristupom Srbije u međunarodnim okolnostima.