Francuska topi milione novčića

Francuska topi milione novčića

Monnaie de Paris, francuska nacionalna kovnica novca, morala je da pretopi 27 miliona novčića nakon što nije zatražila odobrenje njihovog dizajna od Evropske komisije. Izvršni organ je kasnije odbio novi novac nakon što je već bio iskovan, izvestio je francuski dnevnik La Letr ranije ove nedelje.

Novčići od deset, 20 i 50 centi sa novim uzorkom proizvedeni su u novembru. Međutim, zakonodavna ruka bloka odlučila je da način na koji su zvezde zastave EU prikazane na njima nije u skladu sa strogim i preciznim zahtevima Evropske komisije.

Prema kovnici novca, 27 miliona odbijenih kovanica čini manje od 2% od 1,4 milijarde kovanica koje je proizveo 2023. Dizajn je navodno odbijen samo šest dana pre prezentacije koja je bila zakazana za 7. decembar, kada je francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire je posetio sedište Pariske kovnice novca. Preokret je navodno opteretio objekat troškovima do 1,6 miliona dolara za topljenje i obnavljanje novčića.

Prema propisima EU, zemlje članice mogu da menjaju dizajn nacionalnog lica evro kovanica svakih 15 godina. Međutim, potrebno je zeleno svetlo EK, kao i drugih vlada evrozone koje moraju da budu obaveštene i imaju sedam dana da iznesu primedbe.

Nakon što je u septembru 2023. predložio nacrt dizajna novih kovanica, Monnaie de Paris je zatražila odobrenje „u skladu sa postojećim procedurama“, navodi se u saopštenju kovnice novca u petak.

„S obzirom na nestišljive rokove proizvodnje, Pariska kovnica je pokrenula proizvodnju novih kovanica kako bi osigurala distribuciju novih standardnih kovanica početkom 2024. godine, u skladu sa onim što je prvobitno najavljeno“, rekao je Monaie.

U međuvremenu, šef kovnice novca Mark Švarc rekao je da je za nesreću odgovorna „francuska država“.

Dizajn novih kovanica koje je predložila francuska vlada i potvrdila Komisija je i dalje tajna i biće otkriven pre proleća, saopštilo je francusko ministarstvo ekonomije, komentarišući ovo pitanje.