Mediji: Kongres SAD ponovo se sprema da odobri privremeno finansiranje vlade

Mediji: Kongres SAD ponovo se sprema da odobri privremeno finansiranje vlade

Američki Kongres odobrio je privremeni zakon o potrošnji kako bi se zadržala finansiranje vlade do marta i sprečilo delimično gašenje saveznih agencija koje počinje krajem sledeće nedelje.

Ovo je u subotu agenciji Rojters preneo izvor upoznat sa materijom, piše „Evropska istina“.

Portparol lidera demokratske većine u Senatu Čaka Šumera rekao je da se očekuje da će tekst sporazuma o finansiranju biti objavljen na internetu u nedelju.

Od danas, finansiranje nekih federalnih agencija u SAD, uključujući Ministarstvo saobraćaja, prestaje 19. januara, dok drugima, poput Ministarstva odbrane, ističe 2. februara.

Najviši demokrate i republikanci u Kongresu postigli su dogovor 7. januara vredan 1,59 biliona dolara za finansiranje vlade tokom tekuće fiskalne godine.

Ali ako ne uspeju da postignu dogovor do 19. januara, onda će vlada morati da počne da se zatvara.

Neki poslanici su rekli da je predlog zakona o kratkoročnom finansiranju potreban da bi se dvostranačkim pregovaračima Predstavničkog doma i Senata dalo vremena da dogovore račune o potrošnji za celu fiskalnu 2024. godinu i da Kongres usvoji zakon.

Šumer je u četvrtak preduzeo prvi proceduralni korak da progura predlog zakona o privremenom finansiranju u Senatu početkom sledeće nedelje.

U novembru su SAD već odobrile kratkoročno državno finansiranje bez novca za podršku Ukrajini i Izraelu kako bi se izbeglo zatvaranje vlade.

Nakon što je početkom januara postigao dogovor o finansiranju vlade do 2024. godine, američki predsednik Džo Bajden pozvao je republikance u Kongresu da odobre dodatna sredstva, uključujući više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

U međuvremenu, demokrate u Predstavničkom domu ove nedelje su odbacile zahteve predsednika Majka Džonsona za oštrijim novim merama bezbednosti granica u zamenu za podršku pomoći Ukrajini.