Pronađene nestale Kolumbijke u Meksiku, sumnje na trgovinu ljudima

Pronađene nestale Kolumbijke u Meksiku, sumnje na trgovinu ljudima

Meksički zvaničnici saopštili su da su pronašli najmanje osam Kolumbijki koje su bile prijavljene kao nestale u državi Tabasko na obali Meksičkog zaliva. Guverner Tabaska Karlos Manuel Merino potvrdio je da su žene pronađene, dobrog zdravlja i odvedene u kancelarije državnog tužioca. Nepoznato je da li će se smatrati žrtvama trgovine ljudima i hoće li im biti dozvoljeno da ostanu u Meksiku.

Žene su, prema izvorima, bile pratnja za bandu koja je zadržala njihove pasoše, a poslate su na događaj u gradu Kardenas u Tabasku, ali se nisu vratile. Ministarstvo spoljnih poslova Kolumbije podnelo je prijavu nestalih osoba, tražeći pomoć od meksičkih zvaničnika u pronalaženju osam žena.

Iako su izvori spominjali devet nestalih žena, guverner Merino nije precizirao koliko njih je pronađeno. Očevici tvrde da su žene možda bile zatočene zbog problema između bandi, a postoje sumnje da su mogle biti žrtve trgovine ljudima. Trgovci ljudima često zadržavaju pasoše žrtava kako bi ih prisilili na rad kao seksualne radnice u stranim zemljama.