SAD su zadale novi udarac pozicijama Huta u Jemenu

SAD su zadale novi udarac pozicijama Huta u Jemenu

U noći 13. januara, američke snage su napale još jedan vojni objekat Huti pobunjenika u Jemenu kao odgovor na njihovo granatiranje trgovačkih brodova u Crvenom moru, saopštila je Centralna komanda Oružanih snaga SAD (CENTCOM).

Kako navode u CENTCOM-u, udar je izveden sa razarača USS Carnei raketama Tomahavk i bio je usmeren protiv „radarskog objekta Huti u Jemenu“.

Jemenski mediji su istovremeno izvestili o eksplozijama u oblasti glavnog grada Sane, koju kontrolišu Huti, ne precizirajući detalje.

Američki udar je bio „nastavak određenog vojnog cilja nakon udara pokrenutih 12. januara sa ciljem da smanje sposobnost Huta da napadnu pomorska plovila, uključujući komercijalna plovila“, dodao je CENTCOM.

Nije naznačilo da su umešane druge države i naglasilo da štrajk nije vezan za međunarodnu misiju zaštite trgovačkih brodova u Crvenom moru u kojoj je učestvovalo više od 20 zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Podsetimo, SAD su u noći 12. januara, u koordinaciji sa Velikom Britanijom i uz podršku Australije, Kanade, Holandije i Bahreina, pokrenule zajedničke udare na ciljeve Huta u Jemenu.

Konkretno, Britanija je izvestila da su četiri njena lovca RAF Tiphoon FGR4, uz podršku aviona za dopunjavanje goriva Voiager, koristila vođene bombe Pavevai IV da pogode dva cilja Huta. Holandija je saopštila da je pružila tehničku podršku tokom operacije.

Ovo dolazi nakon što su Huti u utorak izveli najveći napad u istoriji koristeći rakete i bespilotne letelice na brod u Crvenom moru.