Zelenski i Sunak posetili ranjene ukrajinske branioce u bolnici u Kijevu

Zelenski i Sunak posetili ranjene ukrajinske branioce u bolnici u Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanski premijer Riši Sunak posetili su pripadnike ukrajinskih oružanih snaga na lečenju u medicinskoj ustanovi u Kijevu, saopštila je Kancelarija predsednika Ukrajine.

Zelenski i Sunak su pitali branioce odakle su došli, na kojim frontovima su branili Ukrajinu od neprijatelja i u kojim okolnostima su zadobili povrede.

Glavni lekar zdravstvene ustanove dao je detaljne informacije o lečenju svakog vojnika. Šef države je vojnike pitao i o njihovom zdravlju, uslovima života, hitnim potrebama.

Vojno osoblje je obavestilo Zelenskog i Sunaka da su služili na frontovima u Kupijansku, Zaporožju i kod Avdijevke. Izrazili su želju da se što pre oporave. Neki su spomenuli svoje planove da se vrate u službu nakon oporavka. Najveća želja branilaca je pobeda Ukrajine nad ruskim agresorom.

Vojnik Ilija Herasimenko, koji se priprema za protezu nogu, ispričao je kako je ranjen nakon što je odbio jedan od napada neprijatelja. Uprkos tome što nije mogao da spase nogu, vojnik planira da se vrati aktivnom životu. Lekari su primetili da svojim stavom pomaže drugim vojnim licima tako što ih namešta na oporavak.

Sunak je bio impresioniran Ilijinom otpornošću i pozitivnim razmišljanjem, iznevši mišljenje da ovakav stav pomaže vojnicima da se oporave i bore.

Mlađi vodnik Mihail Honderuk rekao je predsedniku da mu je najveći san da vidi svoju porodicu, posebno oca i brata, koji takođe brane Ukrajinu.

Zelenski je poželeo Mihailu brz ponovni susret sa svojim najmilijima, a Riši Sunak je porodicu vojnika nazvao moćnom. Mihail je odgovorio da će nakon lečenja i dalje biti osoba koja većinu svog vremena i života posvećuje vojsci.

U razgovoru sa majkom Jevhena Holodnickog, koji je zadobio tešku povredu kod Robotina, Sunak je rekla da treba da bude ponosna na svog sina jer se bori za svoju zemlju.

Tokom razgovora sa poručnikom Nazarijem Kovalom, predsednik se raspitivao o toku njegove rehabilitacije i pripreme za protetiku, pitajući za njegovu porodicu. Nakon što je čuo odgovor vojnika da podiže dve ćerke, Riši Sunak je rekao: „Siguran sam da će biti ponosni na ono što ste učinili za svoju zemlju“.

Zelenski je zahvalio vojnicima što su branili Ukrajinu i poželeo im brz oporavak. Za ličnu hrabrost, nesebično delovanje u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i vernost vojnoj zakletvi, Vladimir Zelenski je odlikovao branioce Ordenom „Za hrabrost“ III stepena.

Kao uspomenu na sastanak, Zelenski i Sunak su ostavili svoje potpise na zastavi.