Kina obećava razbijanje ‘nezavisnosti Tajvana’ uoči lokalnih izbora

Kina obećava razbijanje ‘nezavisnosti Tajvana’ uoči lokalnih izbora

Kineska vojska je upozorila da će „slomiti“ svaki pokušaj Tajvana da zvanično proglasi nezavisnost, rekavši da ništa neće zaustaviti ponovno ujedinjenje sa ostrvom – uključujući i prodaju oružja SAD.

Tokom brifinga za štampu u petak – manje od jednog dana pre predsedničkih izbora u Tajvanu – vojni portparol Džang Sjaogang rekao je da će vlada Pekinga učiniti sve što je u njenoj moći da spreči otcepljenje ostrva.

„Narodnooslobodilačka armija Kine ostaje u stanju pripravnosti sve vreme i preduzeće sve neophodne mere da odlučno slomi bilo koji oblik separatističkih zavera ’tajvanske nezavisnosti’ i čvrsto brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je on.

Upitan o naporima Tajvana da modernizuje svoju flotu američkih borbenih aviona F-16, Džang je rekao da nikakva količina stranog oružja neće „zaustaviti trend potpunog ponovnog ujedinjenja domovine“.

Peking je više puta upozoravao protiv bilo kakvog pokušaja Tajvana da se proglasi nezavisnim, gledajući na ostrvo kao na deo kineske suverene teritorije. Iako Tajpej vlada sam od 1949. godine, nekoliko zemalja priznaje Tajvan kao nezavisnu državu, uključujući SAD.

Vašington je, međutim, održavao neformalne diplomatske i bezbednosne veze sa ostrvom, i odobrio je nalet vojnih prodaja vrednih milijardi poslednjih godina, više puta izazivajući gnev Kine.

Dok je Peking naglasio da traži mirno ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, predsednik Si Đinping je upozorio da će Kina preduzeti vojnu akciju ako bude potrebno.

S obzirom na to da će građani Tajvana izaći na birališta u subotu, američka vlada planira da pošalje „nezvaničnu delegaciju“ u Tajpej tokom vikenda kako bi „angažovala novu tajvansku vladu i prenela politiku SAD u regionu“, izvestio je Asošiejted pres .

Kao odgovor, Peking je pozvao Vašington da se „uzdrži od intervencije na izborima u regionu Tajvana u bilo kom obliku, kako bi izbegao nanošenje ozbiljne štete odnosima Kine i SAD“.