Vanredna inspekcija na aerodromu „Nikola Tesla“ zbog kašnjenja letova

Vanredna inspekcija na aerodromu „Nikola Tesla“ zbog kašnjenja letova

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je da je sproveo niz aktivnosti radi utvrđivanja uzroka kašnjenja letova na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Utvrđeno je da je do problema došlo jer operator aerodroma, francuska kompanija Vinci, nije preduzela odgovarajuće mere za odleđavanje i sprečavanje smrzavanja aviona.  

Direktorat, kao nadležno regulatorno i nadzorno telo u oblasti vazdušnog saobraćaja u Srbiji, navodi da su ove aktivnosti, između ostalog, obuhvatile i sprovođenje odgovarajućih vanrednih inspekcijskih nadzora u cilju provere ispunjenosti primenjivih zahteva iz Zakona o vazdušnom saobraćaju i odgovarajućih podzakonskih propisa, pre svega u oblasti pružanja usluga zemaljskog opsluživanja.

Preliminarnom analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da operater aerodroma Nikola Tesla Beograd nije preduzeo sve mere koje bi obezbedile redovno i efikasno odvijanje vazdušnog saobraćaja na aerodromu, navodi Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Ukazuje se da je nepreduzimanje odgovarajućih mera, prvenstveno u pogledu usluge odleđivanja i sprečavanja zaleđivanja vazduhoplova, dovelo do značajnih poremećaja u planiranom redu letenja i učestalih kašnjenja.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije naložio je operateru aerodroma sprovođenje hitnih mera, postupaka i aktivnosti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti i omogućavanja efikasnog, redovnog i pouzdanog odvijanja vazdušnog saobraćaja na aerodromu, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, imajući u vidu svoja zakonska ovlašćenja i odgovornosti, a istovremeno uvažavajući potrebu da se na aerodromu Nikola Tesla Beograd uspostavi redovnost operacija u što kraćem roku, nastaviti sa intenzivnim nadzornim aktivnostima i insistiranjem na hitnoj primeni naloženih mera.