Zelenski: Članice NATO-a treba da naprave korak bliže ulasku Ukrajine u Alijansu

Zelenski: Članice NATO-a treba da naprave korak bliže ulasku Ukrajine u Alijansu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da zemlje NATO-a treba da naprave korak bliže članstvu Ukrajine u Alijansi na samitu u Vašingtonu u julu 2024. godine.

„Želeli bismo da vidimo pravi korak od zemalja NATO-a koji približava Ukrajinu Alijansi. Da ne bude stagnacije. Da to bude uspešan i moćan samit (NATO u Vašingtonu), i da zemlje NATO-a pokažu da su ne plaše se Rusije“, rekao je Zelenski

Prema njegovim rečima, rezultati rada Saveta Ukrajina-NATO demonstriraju delotvornost ovog alata saradnje, koji omogućava unapređenje komunikacije između partnerskih zemalja u rešavanju važnih pitanja za Kijev.

Koristili smo ovaj alat i video sam koliko brzo možete da organizujete partnere, možete se sastati na nivou ministara odbrane, na nivou ministara spoljnih poslova itd.“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da je započet rad na bezbednosnim garancijama u skladu sa Zajedničkom deklaracijom G7 i Ukrajine, koja je usvojena na samitu NATO-a u Viljnusu.

„Počeli smo da radimo na bezbednosnim garancijama. Veoma je teško, ali mislim da ćemo u bliskoj budućnosti moći da pokažemo društvu – ne samo ukrajinskom – prvi takav nacrt. Ne sve to, jer postoje zatvorene norme, jer postoje zatvorene norme. nejavno, ali ćemo moći da pokažemo opšte stvari. Mislim da će ocena biti pozitivna“, rekao je Zelenski.

On je dodao da bezbednosne garancije obuhvataju ne samo obezbeđivanje oružja, već i finansijsku, IT i sajber podršku i da su korak na putu Ukrajine ka NATO-u.

Zelenski je ranije rekao da očekuje da dobije odbrambene i političke odluke sa samita NATO-a u Vašingtonu.

Podsetimo, na samitu u Viljnusu u julu Alijansa je – zbog otpora lidera SAD i Nemačke – odbila da uputi poziv za članstvo Ukrajini. Samit je takođe odlučio da Ukrajina, da bi dobila poziv, mora da ispuni uslove Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Ali krajem novembra, na sastanku Saveta Ukrajina-NATO, Ukrajina je predstavila prilagođeni Godišnji nacionalni program za dalje reformisanje prema zahtevima Alijanse. Na osnovu toga će članice NATO-a proceniti napredak Kijeva ka pristupanju.

Pročitajte više ovde: U NATO bez Mađarske: glavna stvar oko plana reformi Ukrajine dogovorenog sa Alijansom.