Uber i Kia potpisali su partnerstvo za električna vozila

Uber i Kia potpisali su partnerstvo za električna vozila

Američka platforma za prevoz vozila Uber i južnokorejski proizvođač automobila Kia najavili su u sredu potpisivanje sporazuma o proizvodnji električnih vozila, tokom Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu.

U zajedničkom saopštenju za štampu, dve kompanije su rekle da su posvećene „sarađivanju na planiranom razvoju i primeni Kijine nove serije električnih vozila“.

Kia je u ponedeljak predstavila nove automobile—koji se sastoje od jednog standardnog osnovnog modela sa izmenjivim komponentama i gornjim delovima koji se mogu zameniti da bi se stvorili različiti tipovi vozila.

To naziva koncept „Platforma izvan vozila“ (PBV).

„Dok će sve varijante biti zasnovane na istoj modularnoj svestranosti osnovnog modela, svaka će ponuditi jedinstven skup karakteristika, sa daljim optimizacijama specifičnim za Uber, prilagođenim tržištu za vožnju,“ navode kompanije u zajedničkom saopštenju.

Partnerstvo ima za cilj da „poboljša ponudu električnih vozila koja je dostupna na Uberovoj platformi za mobilnost“, rekli su.

Kompanije su saopštile da nameravaju da rade zajedno na „umerenim ukupnim troškovima posedovanja vozila“.

„Vozači na Uber platformi su već rani korisnici električnih vozila, koji idu na električni pogon šest do sedam puta brže od opšte populacije u SAD i Evropi“, rekla je Suzan Anderson, potpredsednica Uberovog globalnog direktora za razvoj poslovanja.

Jedan od Kijinih PBV-a, PV5, moći će da se transformiše iz putničkog vozila u kombi i pikap, zahvaljujući izmenljivim modulima, ili čak može da se pretvori u robotaksi.

Kijin cilj je da proizvede 150.000 PBV do 2025. i redovno povećava stopu na 300.000 godišnje do 2030. godine.