Otkrivena bizarna galaksija bez naizgled ikakvih zvezda

Otkrivena bizarna galaksija bez naizgled ikakvih zvezda

Novootkriveni objekat proteže naše razumevanje šta čini galaksiju.

Nazvana J0613+52, ova ogromna mrlja od nečega udaljenog oko 270 miliona svetlosnih godina izgleda da nema nikakve zvezde. Barem nijedna koja se ne može videti. To je samo izmaglica napravljena od vrste gasa koji se nalazi između zvezda u normalnim galaksijama, lutajući uokolo svojim usamljenim ja kao apsolutni zli.

Čini se da su njegova masa i kretanje normalni za ono što bismo očekivali od spiralne galaksije… u stvari, ako biste izvukli zvezde iz spiralne galaksije kao što je Mlečni put ili Andromeda, J0613+52 je prilično ono što biste završili sa.

Prema timu astronoma na čelu sa astrofizičarkom Karen O’Neil iz opservatorije Green Bank, to bi moglo biti prvo otkriće primordijalne galaksije u obližnjem Univerzumu – galaksije sastavljene uglavnom od gasa koji je formiran na početku vremena.

Ovo otkriće – jedno sasvim slučajno – predstavljeno je na 243. sastanku Američkog astronomskog društva.

„GBT je slučajno usmeren na pogrešne koordinate i pronašao je ovaj objekat“, kaže O’Nil. „To je galaksija napravljena samo od gasa – nema vidljivih zvezda. Zvezde bi mogle biti tamo, samo ih ne možemo videti.“

Istraživači su koristili opservatoriju Green Bank da traže i proučavaju ono što je poznato kao galaksije niske površine ili LSB. To su galaksije, uglavnom male patuljaste galaksije, koje ne emituju mnogo svetlosti, jer većinu njihovog sadržaja čine gas i tamna materija. U poređenju sa drugim galaksijama, one imaju vrlo malo zvezda.

Istraživači su želeli da izmere sadržaj gasa i masu LSB galaksija, tako da je istraživanje bilo fokusirano na traženje gasa, a ne na zvezde, koristeći teleskop Green Bank, teleskop Arecibo i radio teleskop Nancai. Green Bank i Nancai su trebali da posmatraju isti deo neba za deo istraživanja, ali je neko napravio grešku u kucanju u koordinatama Green Bank, umesto toga usmerivši ga na deo neba koji ranije nije bio pregledan.

Tamo su istraživači pronašli potpis gasa vodonika, sa snagom koja se očekuje od spiralne galaksije. Istraživači su čak uspeli da identifikuju Doplerovo pomeranje radio talasa povezano sa galaktičkom rotacijom – produženje talasnih dužina od dela koji se okreće od nas, i skraćivanje talasnih dužina u delu koji se rotira prema nama.

Ali u radio podacima Green Banke, uopšte nije bilo ni traga zvezda. Čini se da je objekat izolovan i neporemećen, jer nije iskusio gravitacione interakcije tokom puta od 13,8 milijardi godina koje bi poremetile gas, ili ga razdvojili, ili gurnuli u grudve potrebne za pokretanje značajnog formiranja zvezda. Ovo čini J0613+52 objektom za razliku od bilo kojeg drugog koji smo ikada ranije videli.

„Ono što znamo je da je to galaksija neverovatno bogata gasom“, kaže O’Nil.

„Ne pokazuje formiranje zvezda kao što bismo očekivali, verovatno zato što je njen gas previše difuzan. U isto vreme, previše je daleko od drugih galaksija da bi one mogle da pokrenu formiranje zvezda kroz bilo kakve susrete. J0613+52 izgleda da je oboje neometano i nerazvijena. Ovo bi moglo biti naše prvo otkriće obližnje galaksije sačinjene od prvobitnog gasa.“

Pošto je tako mračno, njegovo dalje proučavanje moglo bi se pokazati izazovnim. Možda ga neće biti moguće videti na drugim talasnim dužinama osim radija. I čini se da je retka, jer je ovo prva te vrste ikada otkrivena. Istraživači sugerišu da bi možda bilo vredno pretražiti nebo moćnim radio-teleskopima u potrazi za drugim objektima poput njega.

Međutim, s obzirom na način na koji se materija u Univerzumu čini spojenom, moglo bi biti da je J0613+52 jedinstven, barem u obližnjem svemiru – oblak gasa nepromenjen od zore Univerzuma, koji lebdi sam milijardama godina . Kakvo apsolutno čudo.

Otkriće je predstavljeno na 243. sastanku Američkog astronomskog društva.