Meloni razgovara sa Orbanom o deblokadi pomoći Ukrajini

Meloni razgovara sa Orbanom o deblokadi pomoći Ukrajini

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je u neformalnim razgovorima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom pokušala da ubedi svog mađarskog kolegu da ne ometa podršku EU Ukrajini, prenosi Blumberg.

Prema izvorima upućenim u pregovore, Meloni je takođe podstakao Orbana da promeni stav u vezi sa težnjama Ukrajine za članstvo u EU i da resetuje odnose sa Kijevom kao uslov za ulazak u partiju evropskih konzervativaca i reformista. Diskusije su se vodile na različitim nivoima, ali odluka još nije doneta, rekli su sagovornici Blumbergu pod uslovom da ostanu anonimni.

Napominje se da pregovori naglašavaju spoljnopolitičke ambicije Meloni, jer ona nastoji da igra ulogu uticajnog posrednika unutar EU.

Dok će Evropska unija pokušati da ubedi Mađarsku da ukine svoj veto na finansiranje Ukrajine na samitu sledećeg meseca, njeni lideri takođe razmatraju alternative koje bi mogle da uključuju sporazum bez učešća Budimpešte. Mađarska je tokom sastanka u sredu rekla da želi mehanizam godišnjeg pregleda koji bi morao jednoglasno da odobrava isplate, prema drugom izvoru upoznatom sa pregovorima.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Viktor Orban je prošlog meseca na sastanku Evropskog saveta stavio veto na izdvajanje 50 milijardi evra iz budžeta EU za pomoć Ukrajini.

Kasnije se saznalo da EU priprema rezervni mehanizam za obezbeđivanje Ukrajine do 20 milijardi evra, što će omogućiti da se zaobiđe mađarski veto.