Porodice tvrde da su organi „nestali“ iz tela preminulih zatvorenika u Alabami

Porodice tvrde da su organi „nestali“ iz tela preminulih zatvorenika u Alabami

Porodice dvojice muškaraca koji su preminuli dok su bili zatvoreni u zatvorskom sistemu Alabame tvrde da su njihova tela vraćena bez srca ili drugih organa, prema federalnoj tužbi. Porodica Brendona Kleja Dotsona, preminulog u novembru, podnela je tužbu protiv Odeljenja za popravne kazne Alabame, tvrdeći da je srce nestalo iz tela Dotsona. Takođe, ćerka drugog preminulog zatvorenika, Čarlsa Edvarda Singltona, tvrdi da su telu njenog oca nedostajali svi unutrašnji organi kada je vraćeno porodici 2021. Porodice sumnjaju u nezakonito uklanjanje organa i zahtevaju odgovore od vlasti.

Advokat porodice Dotson izjavio je da je ovo deo obrasca, ukazujući na iskustvo više porodica koje su suočene sličnim situacijama. Federalna tužba tvrdi da je takvo postupanje neprihvatljivo, predstavljajući ozbiljno narušavanje ljudskog dostojanstva i pristojnosti. Dotsonova porodica, saznavši da su i druge porodice imale slična iskustva, traži odgovore i pravdu u vezi s nestankom srca njihovog preminulog člana.

Odeljenje za popravke u Alabami trenutno nije izdalo zvaničan komentar povodom optužbi. Federalna istraga i sudski postupci će dalje razjasniti okolnosti vezane za ove tvrdnje, a porodice traže pravdu i transparentnost u ovom slučaju.