Kurti: Srbija štiti Radoičića, dok u pritvoru drži naše građane

Kurti: Srbija štiti Radoičića, dok u pritvoru drži naše građane

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Srbija pritvara državljane Kosova uprkos tome što je februara prošle godine postignut Osnovni sporazum, u kojem se navodi da Beograd i Priština „moraju da razvijaju dobrosusedske odnose“.

„I nakon što je napala Kosovo u Banjskoj 24. septembra, Srbija i dalje štiti od zatvaranja počionioce ovih krivičnih dela na čelu sa Milanom Radoičićem“, izjavio je Kurti, piše KoSSev .

Time ona „predstavlja rizik i za svoje građane“, kaže Kurti, podsetivši na slučaj srpskog političara Nikole Sandulovića.

„Srbija je jedna zemlja gde Milan Radoičić koji je odgovoran sa kriminalni i teroristički napad u Banjskoj, umesto da odgovara organima vlasti, on učestvuje u prebijanju Nikole Sandulovića. Tretman Nikole Sandulovića od strane srpske BIA-e govori o mentalitetu koji naš sused kultiviše, način, ali i antidemokratsko ponašanje ogleda gorku realnost koja se tamo dešava“.

Zbog svega, mišljenja je da je Srbija zemlja gde se ne priznaje slobodna reč, u kojoj „ne važe međunarodne povelje za odbranu ljudskih prava i gde strahom i nasiljem pokušavaju da unište opoziciju i svaki glas koji je protiv autokratskog režima Aleksandra Vučića“.

Kurti je govorio o bivšem pripadniku OVK H.D. koji je uhapšen 5. januara na prelazu Merdare. Tužilaštvo Srbije tereti ga za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, što on negira.

Kosovski premijer je ocenio da je H.D. zadržan „proizvoljno“ i pomenuo je i slučajeve još dvojice građanina sa Kosova – Petrita Dulji i Nezira Mehmetaja, koji se već nalaze u pritvoru u Srbiji, takođe zbog optužbi za ratne zločine.

Jedan je, kaže, mesecima u pritvoru bez optužnice, a drugi je u zatvoru iako je svedok u njegovom slučaju negirao da je on izvršilac dela koje mu se stavlja na teret.