Kalifornijski zakonodavci razmatraju zabranu igranja američkog fudbala za decu mlađu od 12 godina

Kalifornijski zakonodavci razmatraju zabranu igranja američkog fudbala za decu mlađu od 12 godina

U sredu će kalifornijski zakonodavci raspravljati o predlogu zakona koji bi mogao zabraniti igranje američkog fudbala za decu ispod 12 godina. Inicijativu je pokrenuo poslanik Kevin Makarti, a potez su podržali zagovornici koji žele zaštititi decu od potencijalnih oštećenja mozga povezanih s ovim sportom. Ipak, treneri ističu da bi takva zabrana mogla odvojiti mlade od važnog izvora fizičke aktivnosti.

Nacrt zakona prvi put će se suočiti s javnim saslušanjem pred zakonodavnim odborom, a put do usvajanja još je dug. Ako se zakon usvoji, neće stupiti na snagu pre 2026. godine, s postepenom primenom do 2029. Ovaj potez dolazi dok američki fudbal postaje popularniji širom zemlje, naročito među devojčicama.

Istraživanja ukazuju na to da igranje američkog fudbala može izazvati ozbiljna oštećenja mozga, s povećanim rizikom kako deca duže igraju ovaj sport. Rizik od hronične traumatske encefalopatije, koja dovodi do smrti nervnih ćelija u mozgu, posebno je naglašen. Zabrinutost za decu koja ne razumeju potencijalne rizike igre fudbala postaje ključna motivacija za ove zakonodavne napore.

Iako nijedna država dosad nije zabranila fudbal za decu, predlozi zakona slični ovom već su ranije propali u Kaliforniji, Njujorku i Ilinoisu. Postojeći kalifornijski zakon već ograničava treninge u punom kontaktu za srednjoškolske i omladinske fudbalske timove tokom vansezone, a zakon iz 2021. zahteva edukaciju o potresu mozga za omladinske fudbalske zvaničnike.

Stavovi o ovom pitanju različiti su među trenerima, s nekima koji tvrde da je potrebno više vremena za sprovođenje postojećih mera. S druge strane, predstavnici koalicije Save Youth Football California ističu važnost omladinskog fudbala kao ključnog fizičkog izazova za decu, upozoravajući na moguće negativne posledice zabrane.

Učešće u srednjoškolskom fudbalu u Kaliforniji opada, ali pitanje ostaje – kako pronaći ravnotežu između zaštite dece i očuvanja tradicije fudbala kao sporta? Sledi ključno javno saslušanje koje će odrediti dalji tok ovog zakonodavnog predloga.