Šefovi spoljnih poslova 47 zemalja osudili isporuku balističkih raketa Rusiji iz Severne Koreje

Šefovi spoljnih poslova 47 zemalja osudili isporuku balističkih raketa Rusiji iz Severne Koreje

Ministri spoljnih poslova 47 zemalja u zajedničkom saopštenju osudili su severnokorejske isporuke balističkih raketa Rusiji.

Tekst saopštenja objavljen je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, prenosi „Evropska pravda“.

Saopštenje su posebno potpisali predstavnici SAD, Velike Britanije, Australije, Nemačke, Kanade, kao i Evropske unije.

„Prenos ovog oružja povećava patnju ukrajinskog naroda, podržava agresivni rat Rusije i podriva globalni režim neširenja. Ruska upotreba severnokorejskih balističkih projektila u Ukrajini takođe pruža Severnoj Koreji vredne tehničke i vojne informacije“, dokument kaže.

U saopštenju se ističe da se transfer balističkih projektila, zajedno sa bilo kojim drugim oružjem i srodnim materijalima, iz Severne Koreje u Rusiju krši brojne rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Ministri su pozvali DNRK i Rusiju da se pridržavaju relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i odmah prekinu sve akcije koje ih krše.

„Dok Rusija lansira talase raketa i bespilotnih letelica protiv ukrajinskog naroda, mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu zajedno. Takođe pozivamo DNRK da odgovori na brojne i iskrene ponude da se vrati diplomatiji, jedinom putu ka trajnom miru na Korejskom Poluostrvo“, istakli su šefovi spoljnih poslova.

Podsetimo, prošle nedelje je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi primetio da SAD poseduju dokaze o tome da Rusija dobija balističke rakete od Severne Koreje i da ih lansira iznad Ukrajine, kao i o pregovorima Moskve i Teheran o nabavci sličnog oružja, o čemu su preneli i mediji.

Portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da Ukrajina još nema informacije o ruskoj upotrebi balističkih raketa koje je prebacila Severna Koreja.

Saopšteno je da SAD spremaju dodatne sankcije protiv onih koji su uključeni u transfer vojne pomoći Rusiji iz Severne Koreje i Irana, uključujući balističke rakete.