Kada polarni medvedi love snežne guske, glad opravdava sredstva

Kada polarni medvedi love snežne guske, glad opravdava sredstva

Istraživanje ekologije polarnih medveda na ostrvu Bajlot u Nunavutu otkriva neobično ponašanje ovih divljih životinja usled klimatskih promena. S obzirom na smanjenje mogućnosti lova na foke zbog otapanja ledenog pokrivača, neki polarni medvedi su pronašli alternativu u lovu na jaja kolonija ptica gnezdarica, posebno snežnih gusaka.

Ovo neviđeno ponašanje primećeno je tokom leta 2021. kada je polarni medved koristio tehniku lova koja uključuje ronjenje pod vodom kako bi uhvatio gusku. Istraživači su bili svedoci ove prilagodbe na terenu i zabeležili su tri uspešna napada na guske, kao i jedan neuspešan pokušaj.

Ovo ponašanje, do sada nezabeleženo u naučnoj literaturi, izazvalo je fascinaciju i postavilo pitanje da li bi lov na guske mogao doprineti energetskim potrebama polarnih medveda tokom leta. Iako su proračuni pokazali da ova tehnika lova može pružiti određenu energetsku dobit, ona je ograničena količinom dostupnih resursa.

S obzirom na činjenicu da guske pružaju relativno malo energije i da su retko dostupne kao plen, zaključeno je da ova strategija lova može biti korisna samo pojedinim medvedima u određenim situacijama. Ipak, na širem nivou, neće biti dovoljna da značajno ublaži energetski deficit populacije izazvan promenama u okolini.

Ovo istraživanje dodatno ističe raznovrsnost ponašanja koja se mogu pojaviti kod divljih životinja u odgovoru na promenjene uslove okoline, naglašavajući potrebu za praćenjem i razumevanjem adaptacija u svetlu klimatskih promena.