Povrede dece usled upotrebe petardi: Institut za majku i dete obradio osam povređenih tokom novogodišnje noći

Povrede dece usled upotrebe petardi: Institut za majku i dete obradio osam povređenih tokom novogodišnje noći

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava tokom novogodišnjih praznika rezultirala je ozbiljnim povredama dece u Srbiji, uprkos brojnim apelima. Samo tokom novogodišnje noći, Institut za majku i dete u Beogradu pregledao je osmoro povređenih mališana, dok je troje od njih podvrgnuto hirurškim intervencijama zbog teških povreda šaka.

Jedan od roditelja delio je iskustvo svog sina koji je pretrpeo povrede tokom neopreznog rukovanja petardom. „Naš problem se desio oko 10 sati, kada je uzeo veću petardu, ispalio i tada smo čuli vrištanje. Odvezli smo ga u Hitnu pomoć, prvo smo mu ukazali prvu pomoć, vezali ruku i odvezli ga u Mladenovac. Operisan je. Operisan je zahvaljujući dr Marku Bogosavljeviću, spasao mu je palac. Apelujem da druga deca ne uzimaju tu pirotehniku,“ izjavila je majka povređenog dečaka.

Hirurzi u Institutu za majku i dete su, satima radeći u operacionoj sali, intervenisali kako bi spašavali povređena tkiva i pružili što bolje izglede za oporavak. Dr Marko Bogosavljević, hirurg u Institutu, istakao je ozbiljnost povreda: „Prvo je operisano u 18 časova 31. decembra, sama operacija je trajala više od dva sata. Jako su opsežne povrede bile, zahtevale su vrlo pedantan rad i neki plan da što više tog povređenog tkiva sačuvamo, da u nekoj daljoj budućnosti ostane što bolja funkcija tih povređenih šaka.“

Direktor Instituta, prof. dr Radoje Simić, naglasio je zabrinutost zbog ignorisanja apela i kampanja uprkos čestim upozorenjima putem medija i institucija. „Najmlađa deca su imala opekotine, drže male petarde i ona im pukne u ruci, to su rani školski uzrasti oko sedam godina. Evo šta me brine i pored apela, aktivnosti koje vi mediji sprovodite – mi pričajući za medije, pričajući u našim stalnim druženjima sa decom, roditeljima i pored apela policije i kampanje koja nije zvanična, a povrede se dešavaju,“ istakao je profesor Simić.

Za poslednjih deset godina, Institut za majku i dete zbrinuo je oko 100 dece povređene petardama, hospitalizovao 20, dok je 10 njih bilo podvrgnuto hirurškim intervencijama.