Rojters: Bela kuća je sa američkim odbrambenim kompanijama razgovarala o proizvodnji oružja za Ukrajinu

Rojters: Bela kuća je sa američkim odbrambenim kompanijama razgovarala o proizvodnji oružja za Ukrajinu

Predstavnici Bele kuće sastali su se u ponedeljak sa šefovima kompanija vojno-industrijskog kompleksa kako bi razgovarali o proizvodnji naoružanja za Ukrajinu, izjavili su za Rojters visoki zvaničnici američke administracije.

Kako napominje agencija, sastanak je imao za cilj jačanje interesovanja administracije američkog predsednika Džoa Bajdena za obezbeđivanje pristupa Ukrajine naprednoj američkoj opremi.

„Razgovor je bio fokusiran na niz sistema, uključujući bespilotne letelice, kako da im se suprotstavimo, kao i na bavljenje deminiranjem“, rekao je jedan od zvaničnika.

Sastanak je sazvao savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan da bi „povećao fokus na pomoći Ukrajini da prevaziđe ključne tehnološke izazove za koje su identifikovali da ometaju njihov napredak i zamah na bojnom polju“, rekao je drugi izvor.

Na sastanak su pozvani predstavnici Fortem Aerospace, Palantir Technologies Inc  i Anduril Industries Inc, Skydio i drugi.

Zvaničnici administracije su rekli da će svi napori za podršku Ukrajini biti ograničeni bez dodatnog paketa pomoći od više od 100 milijardi dolara, koji uključuje oko 50 milijardi dolara nove bezbednosne pomoći za Ukrajinu i koji mora da odobri Kongres.

Bela kuća je ranije saopštila da više nemaju novca za novu vojnu podršku Ukrajini dok je ne odobri Kongres SAD.

Istovremeno, američki predsednik Džo Bajden je, komentarišući masovno rusko granatiranje Ukrajine u noći na petak, 29. decembra, istakao potrebu da Kongres što pre odobri dodatnu pomoć Kijevu.

Sjedinjene Države su 27. decembra objavile da će Ukrajini 2023. obezbediti poslednji paket vojne pomoći vredan 250 miliona dolara.