Pentagon saopštio detalje Ostinove hospitalizacije

Pentagon saopštio detalje Ostinove hospitalizacije

Pentagon je otkrio okolnosti hospitalizacije ministra odbrane Lojda Ostina, a takođe je objasnio kašnjenje u informisanju o njegovom zdravstvenom stanju.

Ovo je na brifingu saopštio Patrik Rajder iz američkog Ministarstva odbrane.

On je obavestio da je Ostin podvrgnut rutinskoj medicinskoj proceduri 22. decembra u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid.

Dok je bio u bolnici, predao je neka operativna ovlašćenja zameniku sekretara odbrane.

Šef Pentagona je otpušten u subotu, 23. decembra, i nastavio je da radi od kuće tokom praznika.

„Uveče 1. januara počeo je da oseća jake bolove i kolima hitne pomoći prevezen je u Nacionalni vojnomedicinski centar Volter Rid, gde je smešten na odeljenje intenzivne nege. Bio je pri svesti, ali je imao dosta bolova“, rekao je Rajder.

Prema njegovim rečima, 2. januara posebna ovlašćenja sekretara za odbranu preneta su na zamenicu sekretara za odbranu Ketlin Hiks. Kabinet ministra, njegov zamenik, kao i Zajednički štab obavešteni su o prenosu ovlašćenja uobičajenim putem elektronske pošte.

Kašnjenje u obaveštavanju o zdravstvenom stanju Ostina Rajdera objašnjeno je činjenicom da je šef kabineta ministra odbrane oboleo od gripa.

Dana 4. januara, zamenik sekretara i načelnik štaba sekretara za odbranu počeo je da priprema javnu izjavu i obraćanje Kongresu, ali je istog dana obavešten da se Ostin sprema da nastavi punu komunikaciju i povezane operativne dužnosti 5. januara, što je on učinio.

Ostin je trenutno i dalje u bolnici, ali je prebačen sa odeljenja intenzivne nege.

„I dalje oseća nelagodnost, ali je njegova prognoza dobra“, dodao je Rajder.

Nakon stupanja na dužnost, ministar je dobio operativne informacije i dao potrebna uputstva. On ima pun pristup neophodnim bezbednim komunikacijama i nastavlja da prati svakodnevne operacije Ministarstva odbrane širom sveta.

Podsetimo, 5. januara portparol Pentagona general Patrik Rajder izvestio je da je Lojd Ostin 1. januara hospitalizovan u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid zbog medicinskih komplikacija.

Udruženje dopisnika Pentagona kritikovalo je odluku agencije da prijavi šefove medicinske komplikacije nakon toga, ističući da javnost „ima pravo da zna kada su članovi vlade Sjedinjenih Država hospitalizovani, pod anestezijom ili kada su njihove dužnosti delegirane kao rezultat bilo koje medicinske procedure.“

Sam Ostin je u izjavi koju je objavio Pentagon rekao da se oporavlja, dodajući da razume zabrinutost medija i priznaje „da je mogao bolje da obavi posao u vezi sa pravilnom informisanošću javnosti“.

Bela kuća je saopštila da američki predsednik Džo Bajden ne razmišlja o otpuštanju Ostina nakon što je nekoliko dana skrivao hospitalizaciju.